Paskat kirppislöydöt -blogin taustalla riita rahasta ja tekijänoikeuksista: "Alalle tarvitaan yhteiset pelisäännnöt"

Kuvakaappaus Paskat kirppislöydöt -blogista.​
Kuvakaappaus Paskat kirppislöydöt -blogista.​

Kiristystä, raivokohtauksia, maksamatta jääneitä palkkioita, Facebook-tunnuksien sulkemista, sähköpostin salaseuraamista....

Viihdyttävän Paskat kirppislöydöt -blogin takaa paljastui kimurantilta vaikuttava kärhämä, jonka osapuolia ovat blogin sisällöntuottajat, eli kirjoittajat ja blogin omistaman yrityksen, Bastella Median edustajat. Yrityksen alle kuuluvat mm. Bella-blogiportaali, jossa Paskat kirppislöydöt -blogia julkaistaan.

Mutta aloitetaan alusta: 

Blogi perustetaan 2011  - Bloggari ja nykyään Bella Blogit –portaalin key account managerina toimiva Elsa Heiko perustaa Paskat kirppislöydöt –blogin, josta tulee hyvin suosittu. Blogin Facebook-sivulla oli myöhemmin jopa 26 000 tykkääjää. Blogiin kirjoittaa samanaikaisesti useampi kirjoittaja.

Blogi myydään 2013 – Heiko myy bloginsa Bastelle Medialla, johon Bella-blogit kuuluu. Ajanpuutteen vuoksi Heiko ei päivitä enää blogiaan, vaan hommaa jatkaa lopulta kolme kirjoittajaa, joista yksi on Ence Boo. 

Vaikeudet kärjistyvät 2015 - Heikon mukaan Bella-blogit –yhteisössä tapahtui ”kaikenlaista”. Kirjoittaja Enca Boo avautui vaikeuksista 9. kesäkuuta 2015 julkaisemassaan blogipäivityksessä

 

Paskat kirppislöydöt -blogia pitänyt henkilö kirjoittaa tässä, kuinka yhteistyö blogiportaali Bella-blogien kanssa...

Posted by Jussi Korhonen on 9. kesäkuuta 2015

Epäselvyyksiä palkassa - lopputuloksena potkut?

Ence Boo kertoo blogipäivityksessään olleensa useampaan otteeseen yhteydessä blogiportaalin johtoon palkanmaksuun liittyvissä asioissa. Hänen mukaansa johdon edustajat lykkäsivät toistuvasti palkanmaksuun ja kirjoittajapalkkion määrittämiseen liittyviin kysymyksiin vastaamista:

Luvattuja palkkionkorotuksia emme ikinä saaneet ja viesteihimme aiheesta ei ikinä vastattu ensimmäisillä kerroilla ja lopulta luvattiin korotusta myöhemmäksi. Ja me nätisti uskoimme ja jatkoimme blogin pyörittämistä kiltisti.

Elsa Heiko kommentoi mahdollista palkanmaksua Facebook-keskusteluketjussa seuraavasti: 

Blogiportaalit elävät sisältöyhteistyöllä, mitä ko. blogissa ei ole ikinä ollut. Lienee siis turhaa sanoa tämän blogin kohdalla, että blogiportaali kääri rahat jos blogista ei ole käytännössä tullut sisään mitään.

Ence Boo kertoo saaneensa pitkään odottamansa sähköpostin blogiportaalin johdolta. Viestissä ei kuitenkaan kommentoitu palkka-asioita, vaan ihan jotain muuta: 

--- lopputulos oli isku päin näköä. Nimittäin sähköpostiini kilahti irtisanomisilmoitus. Olin pöyristynyt. Kysyin asiasta kollegoiltani ja he kertoivat saaneen saman sähköpostin. Meidät kaikki kirjoittajat irtisanottiin kuukauden irtisanomisajalla ja kerrottiin blogiportaalin jatkavan meidän vuosia pyörittämäämme blogia "oman tiimin voimin". En ollut uskoa silmiäni!

Hankaluuksia luvassa?

Tämän jälkeen Ence  kertoo poistaneensa Bella –blogiportaalin edustajat Facebook-sivulta ja vaihtaneensa blogiin liittyvän sähköpostin salasanat. Ence kirjoittaa, että portaalin edustajat eivät olleet erityisen innoissaan tilanteesta: 

Portaalin johto oli soittanut ja täysillä huutanut, että heille on samantien pakko palauttaa oikeudet Facebook-sivuun. He kuulemma näkivät, kuka nämä muutokset oli tehnyt (lue:minä) ja että tälle henkilölle seuraisi todella pahoja hankaluuksia, jos en tunnin sisään peruisi tekemiäni muutoksia.

Ence Boo lähestyi portaalin johtoa mielestään sovitelevassa hengessä sähköpostitse. Hän kertoi lisäävänsä Bella Blogit -portaalin johdon suositun kirppisblogin ylläpitäjiksi, jos kirjoittajia ei potkita ylläpidosta pois, vaan heidän oikeutensa ylläpitäjinä sopimuksen loppuun asti. 

Se oli suuri virhe. --- kohta taas hätääntynyt kollega laittaa viestiä, että hänelle huudetaan taas puhelimessa, eikä suostuta lopettamaan puhelua ennen kuin minä palautan oikeudet. Pyysin kolleegaani välittämään viestini, että johto vastaisi sähköpostiini ja voisimme sopia asioista kuin aikuiset. Tämä ei kuulemma sovi, koska "he eivät kiristäjän viesteihin vastaa". 

Epäselvyyksiä tekstien ja kuvien oikeuksista?

Loppujen lopuksi Ence Boo taipui palauttamaan ylläpito-oikeudet aikaisemmin poistamiltaan henkilöiltä. Vastoin alkuperäistä sopimusta, hänen ja muiden kirjoittajien blogitunnuksia ei koskaan aktivoitu uudelleen. Sen jälkeen alkoi kirjoittajan ja portaalin välinen vääntö blogissa julkaistun materiaalin tekijänoikeuksista:

Pyysin siirtotiedostoa omistamastani materiaalista. Sain vastauksen, että saan siirtotiedoston teksteistäni, mutta kuvien oikeudet ovat heillä. Näin ei sopimuksessamme lue, mutta sain sähköpostitse tiedon, että jos käyttäisin kuvia jossain muualla, niin syyllistyisin rikokseen.

Bella Blogien Elsa Heiko kommentoi tapahtumaketjua Facebookissa seuraavalla tavalla: 

Mun entinen blogi, nyt työpaikkani omistuksessa. Ei Ence Boon blogi, ei Ence Boon kuvat (paitsi joku hassu yksittäistapaus), Ei Ence Boon Facebook-ryhmä.

Blogiportaalin toimitusjohtaja lupaa korjata mahdolliset virheet

Bastella Median toimitusjohtaja Ulrika Hirvikallio-Setälä kertoo Kioskille, että yrityksen lakimiehet tutkivat tapausta. 

– Siinä on tapahtunut asioita kirjoittajien puolelta, joihin minä en halua tällä hetkellä kommentoida, hän sanoo vedoten salassapitosopimukseen. 

Yleiset pelisäännöt olisivat hyvät tälle uudelle medialle. Silloin kaikilla olisi parempi mieli ja parempi toimia. Ulrika Hirvikallio-Setälä

Tästä huolimatta Hirvikallio-Setälällä on oma näkymys siitä, mikä asiassa mahdollisesti on aiheuttanut kahnausta. 

– Minä näkisin, että tässä tapauksessa on kysymys tekijänoikeuksista ja sopimusrikkomuksesta, hän selventää.

Hirvikallio-Setälä kuitenkin uskoo, että blogiportaali on toiminut asiassa oikein. Mikäli portaali on toiminut väärin, mahdolliset virheet korjataan, hän lupaa. 

– Kaikki meidän sopimuksen mukaiset palkkiot on maksettu, hän lisää. 

Hirvikallio-Setälän mukaan blogikentältä puuttuu ammattimaisuus, koska "kenttä on tosi nuorta ja uusia tulijoita on päivittäin". Tämä puolestaan voi johtaa siihen, että alalla valitsee villin viidakon säännöt. Tällä hetkellä olemassa olevissa pelisäännöissä vaikuttaa olevan paljon tulkinnanvaraa, sanoo Hirvikallio-Setälä. Toimitusjohtajan mielestä nopeasti kehittynyt blogimaailma tarvitsee yhdenmukaiset toimintatavat.  

Minä näkisin, että tässä tapauksessa on kysymys tekijänoikeuksista ja sopimusrikkomuksesta. Ulrika Hirvikallio-Setälä

– Yleiset pelisäännöt olisivat hyvät tälle uudelle medialle. Silloin kaikilla olisi parempi mieli ja parempi toimia, hän uskoo. 

Hirvikallio-Setälä kommentoi tapausta myös Paskat kirppislöydöt -blogin päivityksessä.Tapauksen käsittely on molempien osapuolien mukaan nyt asianajajien käsissä, eikä Ence Boo halunnut vastata Kioskin kysymyksiin.