Panimoliitto rahoitti olutta ylistävän tutkimuksen – tutkija: ei vaikuttanut tuloksiin

Onko olut hyvä vai huono palautusjuoma? Siitä kiistellään nyt.​ Jyki Lyytikkä / Yle​
Onko olut hyvä vai huono palautusjuoma? Siitä kiistellään nyt.​ Jyki Lyytikkä / Yle​

Kumpi voittaa, nuori Jyväskylän yliopiston opiskelija vai Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL?

Juho Leikas julkaisi tänään pro gradu -tutkielman, jonka mukaan olut on mainio palautusjuoma hikoilun jälkeen. Leikas vertaili tutkimuksessa 25 olutta, jotka edustivat eri oluttyyppejä. Vertailuryhmänä tarkasteltiin kolmea eri palautusjuomatuotetta.

THL ryhtyi heti vastustamaan tutkimustuloksia. THL:n erikoisasiantuntijan Heli Reinivuon mukaan olutta ei voi mitenkään suositella urheilun jälkeiseen palautumiseen, koska se aiheuttaa nestehukkaa.

Mielenkiintoisen tapauksesta tekee se, että Panimoliitto rahoitti Leikaksen tutkimusta. Ylen Kioskin tavoittama Leikas sanoo, että rahoitusta tuli "muutamien tuhansien eurojen edestä". Rahat siirtyivät konkreettisesti Leikakselle yliopiston tilin kautta. Panimoliitto järjesti myös tutkimusaineistona käytetyt oluet testiin.

Leikas kiistää ehdottomasti, että Panimoliiton rahoitus olisi vaikuttanut tutkimustuloksiin.

– Ei näillä rahasummilla kannata ryhtyä vääristelemään tuloksia. Tulevaisuuteni tutkijana on kiinni siitä, että minulla säilyy uskottavuus.

Hän pysyy yhä kannassaan, että tutkielman aineisto on laadukasta.

– Nestetasapainoa saatiin parannettua oluella.

Leikas sanoo ottaneensa "10 000 euroa takkiin" viime kesänä tehdessään pro gradu -tutkielmaa sen sijaan, että olisi mennyt laboratorioon kesätöihin. Motiivi työlle oli hänen mukaansa aiheen kiinnostavuus.

THL:n suositus palautusjuomaksi on muuten rasvaton maito tai alkoholiton olut.

Päivitys 4.2.2015: Jutussa haastateltavan kerrottiin olevan "tutkija", vaikka hän on virallisesti "opiskelija". Tämä on nyt korjattu.