Oscar-pystiin liittyy erikoinen taikausko: Selma Vilhunen uhmasi huonoa onnea

Selma Vilhunen. Kuva: Yle.​
Selma Vilhunen. Kuva: Yle.​

Viime vuonna Oscarit merkitsivät suomalaiskatsojalle enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ehdolla parhaan lyhytelokuvan voittajaksi oli Pitääkö mun kaikki hoitaa -leffa, jonka tekijät, ohjaaja Selma Vilhunen, käsikirjoittaja Kirsikka Saari, tuottaja Elli Toivoniemi ja näyttelijä Joanna Haartti, saivat elää glamourin täyteisen viikon Oscar-sykkeessä. 

Huonoa onnea on koskea muuta kuin omaa Oscar-patsasta

Vaikka lyhäri ei pystiä voittanutkaan, pääsi Vilhunen käsiksi elokuva-alan himoitumpaa patsaaseen gaalan jatkoilla – taikauskoisista ohjeista huolimatta. Yllätyksenä hänelle tuli se, kuinka raskaalta palkinto oikein tuntui. 

– Patsasta ei saisi pitää kädessä ennen kuin itse on voittanut sellaisen, mutta pidin silti, Vilhunen naurahtaa puhuessaan lähes neljäkiloisesta palkinnosta. 

Oscar-gaalaa edeltävä viikko oli suomalaisille täynnä toinen toistaan upeampia lounaita ja illallisia huippunäyttelijöiden seurassa. Vilhunen tutustui mm. Jared Letoon (Suomi-fani!), Anne Hathawayhin (fiksu ja jalat maassa!) ja ylisti Spike Jonesille tämän mestarillisuutta, kun kerran siihen tilaisuus tarjoutui. 

– Menin carpe diem -asenteella, hän muistelee. 

Kuva: EPA​
Kuva: EPA​

Gaala etenee kuin sekuntiviisari

Varsinainen suorana televisioitava Oscar-gaala oli paikallaolijankin näkökulmasta viihdyttävä ja katkeamaton show. Tilaisuus eteni sekunnin tarkkuudella, ja virtuoosimainen juontaja Ellen DeGeneres sai jatkuvasti aikamerkkejä katsomon puolelta. 

– Suuri punainen X-valo vaihtui yhtäkkiä vihreäksi, ne olivat kuin merimerkkejä, Vilhunen muistelee lähetyksen massiivisia järjestelyjä. 

Jos janottaa, anna paikka penkintäytäjälle

Jos gaalan seuraaminen ei kiinnostanut tai tuli pakottava tarve poistua vessaan tai drinkille, oman tuolinsa saattoi antaa juhla-asuun pukeutuneella penkintäyttäjälle. Siihen tuskin oli tarvetta, sillä yleisö oli Vilhusen mukaan aidosti innoissaan. Aikaisemmin tänä vuonna Actors Guild Award –tapahtumasta levisi video, josta käy ilmi, että suosionosoituksia voidaan vahvistaa äänikopista käsin. Tähän ei ollut ainakaan elokuvateollisuuden pääjuhlassa vuosi sitten tarvetta Vilhusen mukaan. 

– Niin kuin Jussi-gaalassakin, leffoilla oli omia äänekkäitä kannustusjoukkoja yleisössä, hän muistelee. 

Vaatimattomampi leffanäytös Oscar-hulinan kohokohta

Supertähtiä vilisevistä Hollywood-tilaisuuksista huolimatta päällimmäisenä Vilhusen mieleen jäi Los Angelesissa ja New Yorkissa järjestetyt leffanäytökset, joissa esitettiin kaikki lyhytelokuvien palkintokategorioissa kilpailleet elokuvat. Yleisö eli vahvasti mukana leffanäytöksissä, joissa korostui elokuvantekijän kannalta se tärkein asia. 

– Siellä yhdistyi se rakkaus elokuviin ja taiteeseen, Vilhunen summaa. 

Vilhunen toivoo, että myös Jussi-palkinnonsaajissa otettaisiin huomioon lyhytelokuvat. Tällä hetkellä lyhäreitä ei ole huomioitu mitenkään palkintokategorioissa. Vilhusen mukaan myös Jussi-gaalan ympärille saisi ympättyä näytöksiä, jotka toisivat menestyksekkäitä lyhytelokuvia myös lähemmäs kotimaista yleisöä.

Oscar-gaala 2015 lähetetään suorana Yle Teemalla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kello 3.30 alkaen. Sitä edeltävä punaisen maton osuus alkaa kello 2.00. Viime vuonna Oscar-ehdokkaana ollut Kirsikka Saari on kommentoimassa punaisen maton osuutta elokuvakriitikko Anna Möttölän kanssa.