Opiskelija-asuntoihin tehty tarkastuskäyntejä asukkaan tietämättä – Hoas sanoo noudattavansa lakia

Kuva: iStockPhoto

Imagen kolumnisti Vesa Linja-aho kirjoitti viikonloppuna siitä, kuinka Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön eli Hoasin huoneistoissa rikotaan lakia tekemällä tarkastuskäyntejä niistä etukäteen sopimatta vuokralaisten kanssa.

Hoasin asunto- ja kiinteistöpalveluiden osastopäällikko Kim Lindholm kertoo Kioskille, että tämänkaltaiset muuttotarkastuskäynnit ovat olleet Hoasilla käytössä jo pitkään.

 Jokainen vuokralainen on siitä tietoinen vuokrasopimusta tehdessä ja sitä irtisanoessaan, että me tulemme sellaisen tekemään, hän tähdentää.

Pari vuotta sitten vuokrasopimuksiin lisättiin kohta, josta käy ilmi, että Hoasin edustaja käy tarkastamassa irtisanotun vuokra-asunnon tai huoneen viimeisen asumiskuukauden aikana, Lindholm sanoo.

– Tämä on tarkastettu juridisesti. Silloin tämä on todettu kelvolliseksi tavaksi toimia. On aivan selvää, että me noudatamme huoneenvuokralakia.

"Yleisavaimella asuntoon meneminen varoittamatta on ehdottomasti kiellettyä"

Suuren asukasvaihtuvuuden ja Hoasin omien resurssien takia muuttotarkastukset pitää toteuttaa päiväsaikaan, Lindholm sanoo.

Mikäli asukas ei erikseen ole kieltänyt menemästä yleisavaimella asuntoon, niin ovikelloa soitetaan pari, kolme kertaa, ja jos ketään ei ole paikalla, niin käydään suorittamassa tarkastus, Lindholm kuvailee. Hänen mukaansa Hoasin yhteistyökumppanille on annettu ohjeet siitä, että asuntoihin meneminen yleisavaimella  soittamatta ensin ovikelloa on ehdottomasti kiellettyä.

– Ja jos niin on käynyt, niin asia pitää tutkia.

Lindholm sanoo, että Hoasin muuttotarkastuskäytännön suhde lakipykäliin ja lain tulkintoihin aiotaan kuitenkin tutkia nyt uudelleen.

– Tarkastamme lakia tuntevien asiantuntijoiden kanssa uudestaan sen, onko meidän syytä tehdä sille prosessille jotain ja jos on, niin totta kai me sitä muutamme, Lindholm sanoo.

"Hoas on hämärillä vesillä"

Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viidan mielestä Hoasin toimintatapa kuulostaa ”järkyttävältä”. Asukkaan pitäisi aina tietää, milloin omaan kotiin tullaan, hän sanoo.

– Hoas on tässä ainakin hämärillä vesillä. Kuinka moni muu kuin opiskelija sietäisi yhtään tällaista, että kotia tullaan katsomaan seuraavan kuukauden aikana?

Viita ymmärtää, että Hoasilla on paljon tarkastettavia asuntoja erityisesti kesän lopulla. Tästä huolimatta Hoasin pitää pystyä ilmoittamaan päivämäärä, jolloin asuntoihin mennään, Viita muistuttaa.

– Hyvässä vuokratavassa todetaan, että vuokranantaja voi antaa tällaisessa antaa tällaisessa massakohteessa ilmoituksen siitä, milloin asuntoihin tullaan.

Viita näkee käytännön ongelmallisena myös Hoasin yhteistyökumppanin kannalta.

– Mitä jos siellä asunnossa on vihainen koira, tappaja hämähäkki tai iso boa? Nämä ovat turvallisuuskysymyksiä myös henkilökunnalle.