Kolumni: Onnettomuudessa halvaantunut puolatar voi viedä Suomelta viisuvoiton

 
​

Tällä viikolla sosiaalisen television kohokohta ovat Euroviisut. Tänään tiistaina Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyy semifinaalissa ja lauantaina hyvin todennäköisesti jännitetään, miten Suomi tällä kertaa pärjää viisuissa.

Viisujen henkeen kuuluu maailmanparannus ja vähemmistöjen puolustaminen, juuri siksi Pertti Kurikan Nimipäivät on Suomelta erinomainen valinta viisuedustajaksi.
Aina mun pitää ei pelkästään ennakkoluulottomasti tuo viisuihin punkia, vaan myös ihmisoikeusnäkökulman, jolla viisuja on voitettu ennenkin. 
Osa viisufaneista on kritisoinut kappaletta liian lyhyeksi ja liian räkäiseksi. Ainoan euroviisuvoittajamme Lordin valinta Suomen viisuedustajaksi nostatti samanlaista kohua. Silloinkin kappale edusti viisuille toistaiseksi tuntematonta raskaampaa musiikkigenreä.
Pari vuotta sitten kukaan tuskin olisi osannut ennakoida, että Suomi lähettää viisuihin punkia tai kehitysvammaisista miehistä koostuvan yhtyeen. Millaista Suomi-kuvaa tämä sitten välittää? Mielestäni realistista. Me suomalaiset olemme kansa, joka tekee ennakkoluulottomia ratkaisuja.
Kuszyńska saattaa olla kehitysvammaisten oikeuksissa takapajuisille itäblokin maille helpompi pala nieltäväksi kuin Kurikan rämäryhmä.
Toisaalta kysymys on epäolennainen, koska tuskin kenenkään kuva Itävallasta muuttui, kun parrakas drag-artisti Conchita Wurst voitti viisut viime vuonna.
Miksi Wurst sitten voitti, tai miksi Pertti Kurikan Nimipäivien mahdollisuus hoitaa homma maaliin on parempi kuin mitä Suomella on ollut vuosiin? Siksi, että molemmat saivat riittävästi huomiota mediassa ennen kisoja. Euroviisuja ei voiteta vain viisulavalla, vaan erottumalla pressitilaisuuksissa. Tästä syystä Pertti Kurikan Nimipäivien pahin kilpailija viisuissa on Puolan edustaja Monika Kuszyńska
Kuszyńskan erottaa muista viisuesiintyjistä se, että hän on pyörätuolissa. Onnettomuudessa halvaantunut Kuszyńska saattaa olla kehitysvammaisten oikeuksissa takapajuisille itäblokin maille helpompi pala nieltäväksi kuin Kurikan rämäryhmä.
​