Oletko jo käynyt näissä paikoissa? Kokosimme Riku Rantalan ja muiden matkaajien vinkit lomalle

Maailma on täynnä paikkoja, joissa tekisi mieli käydä. No tietysti raha rajoittaa. Tässä aineksia ainakin ajatusmatkailuun. Pyysimme kohdevinkkejä matkabloggari-Marinellalta, Madventures-Rikulta ja matkailun erikoislehden Mondon päätoimittajalta! 

Riku Rantala, toimittaja, Madventures-tähti, seikkailija

1. Albania

 

A photo posted by Niki (@sisonnikki) on Jun 17, 2015 at 3:09am PDT

"Etelä-Euroopan tallaamattomimpia kohteita ja tuleva Välimeren rantalomahitti. Kotikutoisuutta, eksotiikkaa ja tyhjiä komeita biitsejä, jotka useimmissa vastaavissa mestoissa ovat enää kaunis muisto."

2. Tonga

 

A photo posted by @cbarz_ on Jun 16, 2015 at 5:15am PDT

"Tyynenmeren saariparatiisiin paras matkustusaika on juuri nyt."

(Tongan vesillä on alkamassa parhaat ajat bongata valaita - tai kuten kuvan Instagramiin ladannut matkailija toteaa "bring on the whale season!" toim. huom.)

3. Itäisen Suomenlahden saaristo

 

A photo posted by Sanni (@sanni365) on Sep 7, 2014 at 12:21am PDT

"Oma kesäsuosikkini. Aliarvostettu, vaikka kulttuuriperintöä riittää ja tuurimoottorit vievät veneettömänkin perille erittäin hienoille tonteille."

Marinella Ruusunen, matkabloggari

Top 3 kotimaista

1. Saimaa, Linnasaaren kansallispuisto

Kuva: Marinella Ruusunen​
Kuva: Marinella Ruusunen​

"Täältä löytyy satoja saaria ja suuria selkiä – saimaannorppiakin, jos onni suosii ja sehän suosii useimmiten keväällä, kun vaaleilla rengaskuvioilla koreilevat pallerot köllöttelevät sileillä kivillä. Sen sijaan Haukiveden perinteistä suomalaista ihannemaisemaa tähystää parhaiten ja ympäri vuoden Linnasaaren huipulta, jonne on Perpulanluhdan retkisatamasta noin 600 metrin matka hyvin viitoitettua polkua pitkin."

2. Saariselkä, Urho Kekkosen kansallispuisto

Pirunportti. Kuva: Marinella Ruusunen​
Pirunportti. Kuva: Marinella Ruusunen​

"Matkan määränä täällä Saariselän erämailla oli rakkakivikkoinen kuru, Pirunportti nimeältään. Jylhä ja veistoksellinen Kuikkapää sekä silmänkantamaton maisema Sokostin huipulta. Siinä maisemassa lepäsi Suometar alastomana kaikesta asutuksesta, rakennuksista ja ihmisistä. Savupiippujen nostamista hitaista kiekuroista ja vilkkaista autoteistä."

3. Aulangonjärven Kärmeskalliot, Hämeenlinna

Kuva: Marinella Ruusunen​
Kuva: Marinella Ruusunen​

"1930 perustettu Aulangon luonnonsuojelualue on jokaiselle hämeenlinnalaiselle tuttu paikka ja rehvakkaan ylpeilyn kohde – eikä ihme, sillä suomalaisen kansallismaiseman tiedetään ihastuttaneen ihmisiä ja inspiroineen taiteilijoita jo yli sadan vuoden ajan. Reitin puolessa välissä noustaan jyrkkää rinnettä pitkin jopa 30 metriin kohoaville Kärmeskallioille, joiden päältä ei uskoisi katselevansa hämeenlinnalaisia maisemia."


Top 3 ulkomaista

1. Makedonia 

Kuva: Marinella Ruusunen​
Kuva: Marinella Ruusunen​

"Tuo vuonna 1991 Jugoslaviasta itsenäistynyt sisämaavaltio Balkanin niemimaalla Euroopan kaakkoisosassa tarjoaa aivan uskomattomia luontoelämyksiä, joista mystinen Matka-kanjoni (tarkoittaa makedoniaksi kohtua) on näkemisen arvoinen. Siellä on helppoa piileskellä, kuten äidin helmoissa aina, ja näissä onkaloissa sitä vasta piileskeltiinkin sotien aikana. Enkä ihmettele: täällä kuulee tarinasta, jossa arvuutellaan sijaitseeko Matkan sisimmässä maailman syvin vedenalainen luola. Ei siitä varmuutta ole, mutta joskus usko ratkaisee. Tälläkin kertaa."

2. Slovenia, Triglavin kansallispuisto

Kuva: Marinella Ruusunen​
Kuva: Marinella Ruusunen​

"Aktiivilomailijan unelmakohde vaelluksineen, vesiputouksineen, laskettelukeskuksineen, uimisineen sekä tietty raftingineen. Kaikkein itäisin alppimaa. Triglavin kansallispuisto on aivan henkeäsalpaavan upea, sillä maisemaa omivat upeat Juliset Alpit."

3. Pohjois-Italian Case de Viso -kylä ja Parco Nazionale dello Stelvion kansallispuisto

Kuva: Marinella Ruusunen​
Kuva: Marinella Ruusunen​

"Aika on pysähtynyt Case di Vison pienessä vuoristokylässä Ponte di Legnon kauniilla ja vehreällä alueella. Täällä ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä, vaan työt tehdään iltaisin kynttilän valossa ja vesi kannetaan lähteestä."

Kati Kelola, Mondo-lehden päätoimittaja

Top 3 kotimaista

1. Merenkurkun saaristoretki

 

A photo posted by @piironkipoika on Jun 7, 2015 at 12:28pm PDT

"Unescon maailmanperintökohde, jonne tullaan bongaamaan maankohoamista ulkomailta asti. Monille suomalaisille vielä tuntematonta saaristoseutua – uusi löytö siis suomalaisillekin."

2. Tampere

 

A photo posted by l a s s i (@__rc_gear__) on Jun 17, 2015 at 6:27am PDT

"Kaupunki, joka on nousussa ruokapiireissä, miniviikonloppu."

3. Mänttä

 

A photo posted by Sanna (@sannuliimo) on Jun 12, 2015 at 12:39pm PDT

"Taiteen ystävälle, kesän kiinnostavin taideretki, paljon uutta (mm. viime vuonna avautunut Serlachius)."

Top 3 ulkomaista

1. San Sebastián

 

A photo posted by Matias/21/Oulu (@syvizz) on Jun 16, 2015 at 5:00am PDT

"Baskimaan helmi, löytämisen arvoisia pikkukaupunkeja Euroopassa, myös maailman parhaita ruokakohteita. Kannattaa syödä pintxoja, surffata ja syksyisin esim. isot kansainväliset elokuvafestivaalit, joissa vieraina maailmankuuluja ohjaajia ja leffatähtiä."

2. Los Angeles

 

A photo posted by Vitrani Darmawi (@vitranidarmawi) on Jun 17, 2015 at 6:55am PDT

"Kovassa nousussa juuri nyt, erityisesti kulttuuri ja ruoka. Mm. New York Times teki juuri jutun Nykin luovan luokan muutosta Losiin, kun New York muuttunut kalliiksi ja tylsäksi. Todellinen trendikohde nyt."

3. Albania

"Mitäpä olisi albanialainen biitsi ilman bunkkeria?"​ Kuva: Ville Vedenpää/Yle​
"Mitäpä olisi albanialainen biitsi ilman bunkkeria?"​ Kuva: Ville Vedenpää/Yle​

"Euroopan vielä tuntematon helmi, maa, jossa voi kokea Euroopan ennen massaturismia. Samat Välimeren kirkasvetiset rannat kuin vaikkapa Kreikassa tai Kroatiassa, mutta oma rauha ja seikkailun tuntu. Erittäin halpa kohde."

Lisää matka-aiheista pohdiskelua ja juuri nyt kuumimpia matkakohteita illan Kioski-lähetyksessä! Vieraina ovat matkabloggari Marinella Ruusunen sekä Tuk Tuk Travellerseina tunnetut Juho Sarno ja Pyry Kääriä.