Obaman tärkeän puheen parhaat palat – nenänkaivuuta, läppää, verotusta ja vähemmistöjen oikeuksia

​EPA/Michael Reynolds​
​EPA/Michael Reynolds​

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti tiistai-iltana niin sanotun State of the Union -puheen, eli kansakunnan tilaa koskevan linjapuheensa. Obama mm. vannoi tarttuvansa epäkohtaan, jossa rikkaat ovat entistä rikkaampia, mutta keskiluokka ei ole saanut palkankorotusta vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Obaman on tulkittu myös viestineen, että Yhdysvaltojen osalta pahin taloudellinen kriisi on ohi.

Obama heitti piikin republikaaneille.

Ja päätyi sen ansiosta internetin sankariksi.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti mainitsi puheessaan lesbot, biseksuaalit ja transsukupuoliset. Muita ekoja mainintoja saivat "hype" ja "fake" sekä Instagram.

Varapresidentti Joe Biden kuunteli Obaman puhuvan ilmastonmuutoksesta, ja.. kaivoi nenää?

Obama puhui myös palkkatasa-arvon puolesta. Twitterissä huomattiin, että kaikki eivät siitä pitäneet.

The Guardian kirjoitti Obaman puheen uusiksi emojeina:

"Barack Obama said his address to Congress this year was all about "finding areas where we agree, so we can deliver for the American people". And if there's one thing we can all agree upon, it's emojis. Hover over an emoji to see the president's actual words."

Mitä muuta Obama sanoi, ja miten puhe pitäisi tulkita? Yle Uutisten haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak kertoo.