Kymmenet tuhannet vailla kotia Nepalissa – näin sinä voit auttaa maanjäristyksen uhreja

Kymmenet tuhannet nepalilaiset asuvat teltoissa tai taivasalla maanjäristyksen tuhottua asuinrakennuksia. EPA/NARENDRA SHRESTHA​
Kymmenet tuhannet nepalilaiset asuvat teltoissa tai taivasalla maanjäristyksen tuhottua asuinrakennuksia. EPA/NARENDRA SHRESTHA​
Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa maanjäristyksen aiheuttamat tuhot ovat mittavat. EPA/ABIR ABDULLAH​
Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa maanjäristyksen aiheuttamat tuhot ovat mittavat. EPA/ABIR ABDULLAH​

Lauantaina Nepalia ravisteli voimakas maanjäristys. Maanantaina kuolonuhrien määrä on noussut kansainvälisten uutistoimistojen mukaan jo 3700:aan. Uhrimäärän pelätään edelleen nousevan, kun pelastustyöntekijät pääsevät kaikkiin järistysalueen vuoristokyiin. Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa tutkitaan sielläkin yhä romahtaneiden rakennusten raunioita.

90 prosenttia Nepalin armeijasta keskittyy nyt auttamistyöhön. Tässä armeijan  tankista jaetaan ihmisille vettä. EPA/NARENDRA SHRESTHA​
90 prosenttia Nepalin armeijasta keskittyy nyt auttamistyöhön. Tässä armeijan tankista jaetaan ihmisille vettä. EPA/NARENDRA SHRESTHA​

Pelkästään Kathmandussa kymmenet tuhannet ihmiset ovat nukkuneet ulkona tai teltoissa jälkijäristysten pelossa tai siksi, että ovat menettäneet kotinsa. Armeijan edustaja kertoo uutistoimisto AP:lle, että 90 prosenttia armeijasta on värvätty pelastustöihin. Apua lähettävät myös useat ulkomaat ja järjestöt. Sitä ei silti ole vielä saatu kaikille tarvitseville. 

Suomesta alueelle lähtee useiden eri järjestöjen avustushenkilökuntaa ja asiantuntijoita. Esimerkiksi Punainen Risti vie Nepaliin röntgenyksikön ja pelastusryhmän. 

Näin sinä voit auttaa:

Fida

Fida on myöntänyt 10 000 euroa katastrofiapua maanjäristyksen runtelemaan Nepaliin. Fida toimii Nepalissa myös kehitysyhteistyöhankkeiden parissa. Lue lisää.

Kirkon ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanapu toimittaa Nepalin maanjäristyksen uhreille väliaikaisia asumuksia, välttämättömiä kotitalous- ja hygieniatarvikkeita, huopia sekä puhdasta vettä. Lue lisää tästä.

Pelastakaa lapset

Pelastakaa lapset pyrkii auttamaan etenkin lapsia maanjäristyksen jälkimainingeissa. Lue lisää.

Plan Suomi

Planinkin työ keskittyy lasten auttamiseen. Alueelle viedään ruokaa, vettä, päivittäistarvikkeita ja väliaikaissuojia. Plan tekee työtään pitkäaikaisesti ja sen kautta suomalaisilla on Nepalissa yli 400 kummilasta. Lue lisää.

Punainen risti

Punaisen ristin työntekijät tekevät Nepalissa pelastustöitä ja tarjoavat ensiapua maanjäristyksen uhreille. Punaisen ristin kautta nepaliaisille järjestetään myös väliaikaismajoitusta, ruuantekovälineitä, pressuja ja huopia. Lue lisää tästä.

Punainen Risti on aloittanut myös lipaskeräyksen Suomessa. 

SOS-Lapsikylä

SOS-Lapsikylä keskittyy Nepalissa orvoiksi jääneiden ja vanhemmistaan eroon joutuneiden lasten auttamiseen. Lue lisää.

Suomen lähetysseura

Suomen lähetysseura on toiminut Nepalissa pitkään mm. alueen kirkkojen kautta. Se on erikoistunut auttamaan etenkin tyttöjä ja naisia, vammaisia ja muita heikommassa asemassa olevia. Lue lisää.

Unicef

Unicef keskittyy alueella juuri lasten ja nuorten auttamiseen. Lue lisää.

World Vision

World Vision vie sekin alueelle ensiaputarvikkeita, suojia, huopia ja välttämättömyystavaroita. Järjestö keskittyy myös lasten ja perheiden auttamiseen. Lue listää tästä.

EPA/ABIR ABDULLAH EPA EPA/ABIR ABDULLAH EPA/NARENDRA SHRESTHA EPA/CARL WHETHAM EPA/NARENDRA SHRESTHA EPA/Hemanta Shrestha