Kolumni: Negatiivisuushaaste on parasta Facebookissa

​

Minusta on pitkään tuntunut, että Facebookista on tullut tylsä. Toivoisin, että se olisi kurkistusikkuna kavereideni arkeen, mutta hyvin harvoin sen kautta näkee, mitä heille oikeasti kuuluu. 

Osittain ilmiö näkyy myös juttutyypissä, jota lähes jokainen viihdemedia julkaisee tasaisin väliajoin. Siinä avaudutaan siitä, mikä Facebookissa ärsyttää. Esimerkiksi Ilta-Sanomat julkaisi tammikuun lopussa jutun 11 ärsyttävintä Facebook-päivitystä – Psykologi valottaa, mitä ne kertovat kirjoittajasta. Jutun mukaan Facebookissa ärsyttävät muun muassa valittajat, oman nokkeluuden korostaminen ja parisuhdepäivitykset. 

MTV3:n Lifestyle-sivun lukijoita taas verkkojutun mukaan ärsyttävät liiallinen positiivisuus tai negatiivisuus, vauvakuvat, sääpäivitykset, kuntoilu ja poliittisuus.

Kaverini kertoo Facebookissa arjestaan negatiivisuushaasteen innoittamana.​​
Kaverini kertoo Facebookissa arjestaan negatiivisuushaasteen innoittamana.​​

Kun tällaiset Facebook-ohjeet siirtää somesta normaalielämään, ne kuulostavat hassuilta. Vastaavia ohjeita tuskin annettaisiin kavereiden kohtaamiseen ylipäätään. On vaikea kuvitella, että missään muualla kuin somessa ohjeistaisimme ihmisiä kohtaamaan kaverinsa kertomatta parisuhteestaan ja näyttämättä tunteitaan.

Tuskin missään muualla ohjeistaisimme ihmisiä puhumaan toisilleen vain kaikkia ärsyttämättömistä aiheista. Jos Facebook-ohjeistuksia noudattaa, etäännyttää itsensä kavereistaan. 

Siksi olen suunnattoman innoissani Facebookissa kiertävästä negatiivisuushaasteesta. Se eli ensimmäisen kierroksensa positiviisuushaasteen jälkimainingeissa viime vuonna, mutta on nyt lähtenyt uudelle kierrokselle. Listaus siitä, mikä päivässä ärsytti on kuin kapinaa ylisiloiteltuun kuvaan, jota Facebookissa luomme itsestämme.

​

Tunnen olevani lähempänä niitä ystäviäni, jotka ovat avanneet arkeaan negatiivisuushaasteessa. Se saa minut pohtimaan onko negatiivisuushaaste oikeastaan realistisuushaaste. Ehkä se, että arki näyttäytyy sellaisena kuin se on, tuo ihmisiä lähemmäs toisiaan.

​

TÄNÄÄN KIOSKIN VIERAANA ANTTI HOLMA – KATSO KOKO LÄHETYS

Tänään Kioskissa väitellään negatiivisuushaasteen lisäksi muun muassa suomalaisesta lätkäkulttuurista ja siitä ovatko hallitusneuvottelujen 15 kysymystä kuin outoa nettideittailua. Tuoreita uutisia Rakel Liekin johtamassa keskustelussa puivat Lotta BacklundAntti Holma ja Laura Haimila.

Suora maanantaikeskustelu liikuttavista ja päräyttävistä uutisista sekä some-ilmiöistä Yle Areena ja TV2 klo 19.30.