Neuvontaa, vuokrarästien vaikutusta pienemmäksi ja lisää asuntoja – Näin pikatyöryhmä ratkoisi nuorten asunnottomuutta

Nuorten asunnottomuus nousi esiin Kioskin tv-lähetyksessä tammikuussa. Pelkästään Helsingissä on tällä hetkellä noin 1100 alle 30-vuotiasta nuorta ilman omaa kotia. Nämä nuoret nukkuvat joko kadulla tai sitten sukulaisten ja tuttavien sohvilla.

Asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) perusti Kioskin tv-lähetyksen Miskan innoittamana pikatyöryhmän ratkomaan nuorten asunnottomuusongelmaa.

Näillä keinoilla nuorten asunnottomuus poistetaan Suomesta pikatyöryhmän mukaan:

Kuva: iStockphoto & Kioski​
Kuva: iStockphoto & Kioski​

1. Välivuokrausmalli

Asunnottomille nuorille pitäisi löytää asunto sujuvammin yksityisiltä markkinoilta. Tätä varten työryhmä perustaisi uuden välivuokrausmallin.

Välivuokrausmallissa yleishyödyllinen toimija, kuten vaikka voittoa tavoittelematon säätiö, vuokraisi asunnon yksityisiltä markkinoilta ja välittäisi sen nuorelle.

Mallissa kunta takaa sen, että nuori maksaa vuokransa ajallaan ja asunto pysyy kunnossa.

2. Apua ilman ajanvarausta

Asunnottoman nuoren pitäisi saada ohjausta asumisasioissa ilman ajanvarausta ja ilman lähetettä sosiaalitoimelta.

Tällaista matalan kynnyksen asumisneuvontaa pitäisi tarjota kaikissa maan suurimmissa kaupungeissa ja maakuntakeskuksissa.

3. Asumisneuvontaa kolmen kuukauden sisällä

Nuorisotakuuta pitäisi laajentaa koskemaan myös asumisen ohjaamista. Nuoren asuntotilanne pitäisi aina selvittää, ja asunnoton nuori pitäisi ohjata matalan kynnyksen palveluihin kolmen kuukauden määräajassa.

Asumisneuvonta pitäisi saada saada osaksi Ohjaamo-toimintaa

Ohjaamot ovat alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen palvelupisteitä. Esimerkiksi työtön nuori voi ottaa yhteyttä Ohjaamoon ilman, että on sosiaalitoimen asiakas. 

Ohjaamo on työ-ja elinkeinoministeriön uusi hanke, jota ollaan käynnistämässä testimielessä tänä vuonna 13 eri paikkakunnalla. Ensimmäinen Ohjaamo-toimipaikka aukeaa Helsingin keskustaan jo tämän kevään aikana.

4. ARA-asuntoja, vaikka vuokrat olisivat rästissä

Rästissä olevat vuokravelat eivät saisi estää pääsyä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) rahoittamaan vuokra-asuntoon.

Asunnon hakijan täytyisi toimittaa vuokraajalla luotettavan tahon kanssa yhteistyössä tehty maksusuunnitelma.

5. Asuntoja pitää rakentaa lisää

Pääkaupunkiseudulle pitäisi rakentaa lähivuosina asunnottomille nuorille 2000 edullista vuokra-asuntoa.

Valtion tulisi lisäksi tukea erilaisia kokeiluja, kuten toimistorakennusten muuttamista edullisiksi asunnoiksi. Nuoret voisivat osallistua korjaamiseen osana koulutusta tai työllistämistoimia.