Moniavioisuus - iso rakkauspallo vai pyhän rikkomista?

Polyamorisessa suhteessa elävä Melissa Mäntylä, sharia-lakia noudattava muslimi Maryan Askar ja kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) puhuivat torstaina Kioskissa moniavioisuudesta.

Kaikilta kysyttiin, pitäisikö Suomessa sallia moniavioisuus ja keskustelu alkoi porista.

– Se olisi tasa-arvoista kumppaneilleni. Haluan pitää kumppanit samanarvoisina ja haluan myös molempien kanssa naimisiin, sanoo kahden miehen kanssa suhteessa oleva Mäntylä.

– Haluaisin, että Suomen laki sallisi sen lasten oikeuden takia. Haluan ensimmäiselle ja toiselle vaimolle ja heidän lapsilleen samat oikeudet, esimerkiksi perintäoikeudet ja sukunimeen liittyen, sanoo Askar.

Huhtasaari kannattaa omien sanojensa mukaan perinteistä miehen ja naisen välistä avioliittoa.

En näe että se (moniavioisuus) olisi lapsen etu.

– Kahden ihmisen välinen avioliitto on mielestäni pyhä asia ja kannatan sitä enkä hyväksyisi moniavioisuutta. Pitää aina miettiä, kun tehdään päätöksiä, että kenen etuja haluamme päätöksillä edistää. En näe että se (moniavioisuus) olisi lapsen etu, hän sanoo.

Pian keskustelu meni vielä syvemmälle aiheessa.

Oltaisi yksi iso rakkauspallo.

– Eikö lapselle tee vain hyvää, jos on monta rakastavaa vanhempaa? Haluan todellakin ison perheen ja lapsia joilla on monta huolehtivaa vanhempaa. Oltaisi yksi iso rakkauspallo, sanoo Mäntylä

– Kyllähän lapsilla on nytkin kummit, mummit ja serkut. Kyllähän tämä rakastava pallo toteutuu jo nyt. Lapsella on biologisesti äiti ja isä ja kyllähän lapsi on hyvin tietoinen siitä kuka on äiti ja isä. Se on rakennettu meihin sisään, Huhtasaari aloittaa ja jatkaa:

– Jokaiseen ominaisuuteen meissä ihmisissä vaikuttaa kaksi geeniä, toinen on isältä ja toinen äidiltä. Eihän se vaadi, että me muutetaan lakia. Ei se rakkaus siinä lisäänny. Mielestäni se on monimutkaisempaa ja mielestäni se ei ole lapsen etu.

Lisäksi Huhtasaari epäili, kuinka moniavioisessa suhteessa tasa-arvo ja aika todella jakautuu tasan.

Askarin ja Mäntylän mielestä tasa-arvoisuus ei toteudu nyt Suomessa, mitä tulee avioliittoon.

Jos sallitaan homoavioliitot ja puhutaan tasa-arvoisesta avioliittolaista, niin sitten pitää sallia kaikki. 

– Jos sallitaan homoavioliitot ja puhutaan tasa-arvoisesta avioliittolaista, niin sitten pitää sallia kaikki. Ihmiset saavat mennä naimisiin kenen tahansa kanssa haluavat mennä. Jos sallittiin homoavioliitot, joka minun näkemykseni mukaan on absurdia, niin miksi moniavioisuus ei ole sallittavaa? Se ei ole täysin tasa-arvoinen nyt, Askar sanoo.

Huhtasaaren mukaan moniavioisuuden salliminen olisi hankalaa.

– Mihin raja vedettäisi? Entä sitten leskeneläkkeet, vastuut ja erotilanteet. Siitä tulisi semmoinen möhkäle, hän sanoo.

– Onko se sitten enää avioliitto, hän vielä pohtii lopuksi.

– Tällä hetkellä on aika utopiaa, että lähdettäisi avioliittoa kokonaan poistamaan. Jos pidetään avioliittoinstituutio niin kyllä se olisi järkevää, että se olisi tasa-arvoinen. Todella, Mäntylä sanoo.

Entä miten mustasukkaisuudesta selvitään polyamorisessa suhteessa? Miksi Maryanin miehellä on vain yksi vaimo, vaikka sharia-laki sallisi hänelle neljä vaimoa? Tämä ja monta muuta kiintoisaa seikkaa saa selville, kun katsoo koko lähetyksen Yle Areenasta: