Mobiiliasiantuntija ei usko, että Facebook osaisi haistaa suomen kieltä

Facebook ei välttämättä ymmärrä suomea.​
Facebook ei välttämättä ymmärrä suomea.​

Facebook-sovelluksen mahdollinen kyky kuunnella puhuttua kieltä ja muuttaa se reaaliaikaiseksi mainonnaksi on herättänyt paljon keskustelua. 

Mobiilipalveluiden kehittämiseen keskittyneen Qvik-yrityksen toimitusjohtajan Lari Tuomisen mukaan tämä on teoreettisesti mahdollista, mutta epätodennäköistä. 

– Riippuu tietysti siitä, kuinka syvällä haluaa foliohattua pitää päässään.

Sovelluksen keinot hyödyntää puhuttua kieltä ovat vajavaiset

Vaikka Facebook-sovellus pystyisikin kuuntelemaan lähietäisyydellä käytyjä keskusteluja, käytännössä sen keinot hyödyntää puhetta ovat vajavaiset. Tämä voi olla hyödyllistä erityisesti pienten kieliryhmien kannalta, huomauttaa Tuominen. Hän epäilee erityisesti sovellusten kykyä tulkata tehokkaasti suomen kieltä. 

– Voidaan miettiä sitä, että kuinka hyvä reaaliaikainen suomen kielen tunnistus ja päättely näissä systeemeissä voi olla.

Käyttäjätietoa kerätään monilla muilla tavoilla

Vaikka joitakin avainsanoja sovellus saattaakin tunnistaa, on olemassa paljon tarkempia keinoja kerätä sovelluksen käyttäjistä tietoa. Facebook-sovelluksen käyttäminen itsessään paljastaa käyttäjästään jo monta helposti hyödynnettävää asiaa: minkälaisia kalenterimenoja on, kuinka monta kaveria on Facebookissa ja onko käyttäjä ylipäätään sosiaalinen ihminen, listaa Tuominen. 

Sovelluksen sulkeminen ei välttämättä lopeta toimintaa

Tuomisen mukaan sovelluksen sulkeminen pois päältä ei tarkoita sitä, että puhelimessa ei tapahtuisi mitään. Tausta-ajossa voi olla käynnissä ohjelmia, jotka tekevät monenlaisia asioita. Tuominen korostaa, että käyttäjän on pitänyt alunperinkin hyväksyä sovelluksen ehdot sen lataamisen yhteydessä.

– Hyvin perinteisesti nämä ovat erilaisia urheilu- ja karttapalveluja, jotka seuraavat esimerkiksi käyttäjän liikkumista.