Miten Suomesta tehdään parempi paikka pk-yrityksille? Äänestä paras ratkaisuvaihtoehto!

Kuvitus: Rakel Liekki​
Kuvitus: Rakel Liekki​

Kolme suomalaista yrittäjää listasi viisi omaa ehdotustaan siitä, miten pienyrittäjien ja pk-yritysten toimintaa voisi helpottaa. Äänestä ehdotuksista mielestäsi parasta alla! Eniten ääniä saaneet vaihtoehdot pääsevät mukaan listalle, joka lähetetään Suomen puolueiden johdolle.

Ruokabloggaaja-yrittäjä Kati "Hellapoliisi" Jaakonen ehdottaa:

1. ALVin alarajan nosto, takautumattomasti 50000-100000 euroon

“Tällöin veroa maksettaisiin vain alarajan ylittävältä osalta jolloin yritykseen jää enemmän rahaa ja työllistäminen helpottuu.”

2. Työntekijän sairauslomien ja äitiys- tai isyyslomien siirtäminen KELAn maksettavaksi

“Tämä toisi taloudellista vakautta yritykseen ja yksi suuri palkkaamisen riski olisi pois.”

3. Palkan sivukulujen kohtuullistaminen

“Sivukulujen pieneneminen johtaisi helpompaan palkkaamiseen ja työntekijän parempaan palkkatasoon.”

4. Yrityksen voiton verotus vasta kun raha jaetaan ulos eli nk. Viron malli

“Virossa osakeyhtiön tilikauden voittoa ei veroteta. Vasta ulosjaetusta osingosta maksetaan veroa.”

5. Pienen kynnyksen palkkaaminen

“Jokainen tarjottu työtunti pitää olla kannattava niin työntekijälle kuin yrittäjällekin. Myös esim. yrityksen ensimmäisten työntekijöiden palkkaamiseen tulisi voida hakea palkkatukea.”

Toimitusjohtaja Teemu Jokinen ehdottaa:

6.  Uusien työntekijöiden palkkauksen verovähennysoikeus yhteisöverosta (vrt kotitalousvähennys yksityisessä kulutuksessa)

“Annetaan yritysten käyttää voittonsa uuteen henkilöstöön mahdollisimman tehokkaasti.”

7. Suomalaisen työn markkinointituki vientimarkkinoita ja teollisuutta varten

“Tuetaan TEKES- tyylisesti yritysten markkinointiprojekteja, joissa keskeinen väite on se että tuotteen tai palvelun erinomaisuus perustuu suomalaisen työn laatuun. “

8. Aidosti arvoista lähtevä kehityskeskustelu vanhuudesta, eläkkeistä ja niiden kustannuksista

“Eläkemaksu on henkilöstökeskeisissä yrityksissä jopa 10 prosenttia liikevaihdosta. Jos summaa saataisiin alas, paranisivat kaikkien henkilöstökeskeisten yritysten kansainvälinen kilpailutilanne.”

9. Tasa-arvoisempi vanhempainvapaa naisyrittäjien ja –asiantuntijoiden uran kehittämiseksi

“Tarvitaan 6+6+6 malli, jossa aktiivisesti kannustetaan isää jäämään kotiin, tai vastaava ratkaisu, jotta kulttuuri muuttuu, ja jotta nuoren naisen on realismia suunnitella sekä perhettä että yrittäjyyttä.”

10. Työmarkkinajärjestöjen vallan systemaattinen vähentäminen

“Uusien kansanedustajien täytyy pitää huoli siitä, että isot työelämän pelisääntökeskustelut käydään eduskunnassa, jonne valta ja vastuu kuuluu. “

Bloggaaja-yrittäjä Sami "Hupparihörhö" Kuusela ehdottaa:

11. Asennemuutos yrittäjäkoulutukseen

“Lopetetaan yrittämisen uhkakuvien korostaminen yrittäjäkoulutuksessa ja yrittämisestä puhuttaessa. Tasapainotetaan tilanne kertomalla yrittämisen mahdollisuuksista.”

12. Startup-asennetta kaikkiin yrityksiin

“Startup-maailman energiapommityyppejä viedään maakuntiin kertomaan uudenlaisista tuotekehitysmalleista ja startup-ajattelun mahdollisuuksista.”

13. Julkista rahaa bisneskehittämiseen

- Suunnataan julkista rahoitusta ketterään bisneskehittämiseen ja kokeiluihin asiakkaiden kanssa, ei loputtomiin selvitysprojekteihin, joista hyötyvät lähinnä vain konsultit.”

14. Helpotetaan lainsäädännöllä osa-aikaista yrittämistä

“Mahdollistetaan, että jokaisella suomalaisella voisi olla oma yritys.”

15. Otetaan käyttöön kansalaispalkka

“Otetaan vihdoin ja viimein käyttöön kansalaispalkka, joka vähentää julkisia menoja ja yleistä kyttäämistä ja tekee yrittämisestä turvallisempaa, kun ei tipahda missään tilanteessa turvaverkkojen ulkopuolelle.”

Äänestyksen tulos julkistetaan ja parhaat ehdotukset valitaan tänään illalla Kioskin lähetyksessä TV2:lla klo 19:30! Mukana keskustelemassa ehdotuksia antaneet Kati Jaakonen, Teemu Jokinen ja Sami Kuusela.

Yrittäjyysteemaa jatketaan Kioskissa nyt helmikuisen paljon huomiota saaneet keskustelun pohjalta. Tuolloin vieraina olivat Teemu Jokinen, Sami Kuusela ja pienyrittäjä Saija Hakonen. Lue lisää tästä. Keskustelun voit katsoa alta, alkaen kohdasta 12:22.