Mitä Tanskan ampumisista pitäisi ajatella? – Jokelan koulusurmasta selvinnyt kertoo

Yhdeksäsluokkalainen Alviina Alametsä istui marraskuussa 2007 Jokelan koulussa yhteiskuntaopin tunnilla, kun ammuskelu alkoi. Poliisi pelasti Alviinan ja hänen luokkatoverinsa kahden tunnin odottelun jälkeen.

Myöhemmin illalla Alviina kuuli, että hänen ystävänsä oli kuollut koulusurmassa. Nyt 22-vuotias Alviina kertoo että on antanut anteeksi, mutta helppoa se ei ole ollut.

- Itsellekin oli vaikeaa anteeksi. Se mitä ampujat tekee meille muille, on ihan käsittämätöntä ja kamalaa, mutta toisaalta heidän itsensäkin on täytynyt olla aika aallonpohjalla, että he lähtevät siihen, Alviina sanoo.

- Tämän ymmärtäminen on auttanut mua itseäni palauttamaan luottoa muihin ihmisiin. 

Alviina kertoo, että Tanskan ja Ranskan ampumatapaukset pelottavat myös häntä.

- Mun mielestä on tärkeää, ettei ihminen menetä luottoaan toisiin ihmisiin. Lisäksi toivon, että vaikka näissä Tanskan ja Ranskan tapauksissa on arvuuteltu ampujan taustaa, niin ihmiset ei lähtisi mukaan pelonlietsontaa, Alviina toetaa.

- Mä toivon, ettei kukaan joutuisi enää kärsimään tällaisista tapauksista. Muakin nämä pelottaa, mutta luulen ettei kenenkään tarvitse täällä pelätä. 

Mitä ajatella Tanskan ampumisista? – Jokelan koulusurmasta selvinnyt Alviina Alametsä kertoo omat mietteensä from Yle Kioski on Vimeo.