Onko nämä kuvat oikeasti otettu naistenpäivänä – missä on Vladimir Putin?

Ei, Kioski ei väitä, että Venäjän presidentti on kadonnut.

Kunhan kysymme. Emme ole ainoita.

Kuva: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/RIA NOVOSTI POOL​​
Kuva: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/RIA NOVOSTI POOL​​

Tässä jutussa näkyvät kuvat on otettu sunnuntaina 8. maaliskuuta. Tai niin on ainakin kerrottu kansainväliselle kuvatoimistolle EPA:lle. Kuvissa Vladimir Putinin sanotaan palkitsevan ansioituneita äitejä naistenpäivänä Moskovassa.

Kuva: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/RIA NOVOSTI POOL​​
Kuva: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/RIA NOVOSTI POOL​​

Tämän jälkeen Putinia ei ole näkynyt julkisuudessa. Mutta näkyikö oikeasti naistenpäivänäkään?

Ukrainalainen Unian-tietotoimisto väittää verkkosivuillaan, että Putinin henkilökohtainen valokuvaaja olisi ottanut kuvat jo 5. maaliskuuta. Unianin mukaan tilaisuuteen osallistunut henkilö olisi kertonut asiasta venäläisen RBC-tv-kanavan edustajalle.

Unian-tietotoimiston mukaan kaikki Putinin tapaamiset 6. maaliskuuta lähtien olisivat olleet sellaisia, joihin ei ole kutsuttu toimittajia, vaan ainoastaan hallinnon edustajia.

Eilen Kreml kertoi Putinin tavanneen Karjalan tasavallan päämiehen Aleksandr Hudilaisen. Tapaamisesta julkaistiin myös kuva. Interpreter Mag -verkkojulkaisu nostaa esiin erään venäjänkarjalaisen toimittajan epäilyksen, että tapaaminen olisi oikeasti järjestetty jo 4. maaliskuuta.

"Se että Kreml kertoi keskustelusta verkkosivuillaan valokuvan kera, ja että televisiossa kerrottiin asiasta tänään, ei todista, että tapaaminen oli tänään. Sen sijaan on painavia todisteita siitä, että tapaaminen oli todellisuudessa aiemmin", Interpreter Mag kirjoittaa.

Interpreter Magin mukaan Putinin julkisista esiintymisistä on ollut jatkuvaa hämminkiä. Verkkojulkaisua toimittaa New Yorkissa päämajaansa pitävä The Institute of Modern Russia -ajatushautomo.

Eilen kerrottiin myös, että Putin lykkää matkaansa Kazakstaniin. Tämän tiedon vahvistivat kummankin maan viranomaiset. Kazakstanin puolelta annettiin ymmärtää, että Putin olisi jollain tapaa sairastunut. Putinin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan totesi venäläiselle Interfax-uutistoimistolle, että presidentti voi hyvin.

Ota tästä sitten selvää.

Ilmeisesti kuitenkin on niin, että normaalisti Putinin julkisia esiintymisiä on enemmän kuin nyt.

Näin infosodan, disinformaation, trollien ja puolueellisten näkemysten (myös uutissivustojen) aikana totuus saataneen selville vasta, kun presidentti ilmestyy kiistattomasti kansainvälisten kameroiden eteen.

Muokattu julkaisun jälkeen: Äitienpäivä korjattu naistenpäiväksi.