Miksi ihminen lässyttää kun näkee söpön pennun?

Sain veljeltäni viestin. Siinä Se on: Hugo. Isosilmäinen, isokorvainen, isopäinen, ja niin mielettömän söpö! Voi kääk kääk kääkäti kääk! Kaikkien kääkkien äiti, isä ja isovanhemmat! Katso nyt itsekin:

​Kuva: Topias Hirvonen​
​Kuva: Topias Hirvonen​

Vauvat herättävät hoivavietin - ja tässä ollaankin asian ytimessä!

Hugo on 10 viikkoa vanha, ja muuttanut juuri uuteen kotiin. Hugo painaa hieman yli kilon, ja se mahtuu pötköttelemään kämmenelläni. Hugo osaa noutaa JA tuoda lelun omistajalleen, pissata ja kakata eteiseen asetetulle sanomalehdelle, kipittää omaan petiinsä kun väsyttää ja syödä ruokakupistaan kun on nälkä. Hugo uhittelee peilikuvalleen ja tuijottaa silmiin, ah niin syvälle silmiin... Uijuijui!!

Maailman söpöin Hugo from Yle Kioski on Vimeo.

Pennut herättävät välittömän lässytysreaktion, eikö totta? Mutta miksi?

Psykologi Milla Maaria Ojalan mukaan vauvamaiset piirteet ovat ihmisistä söpöjä. Aivot reagoivat vauvojen kuviin aivan eri tavalla kuin aikuisten kuviin. Vauvat herättävät hoivavietin - ja tässä ollaankin asian ytimessä, kun mietitään muun muassa lässytystä: Ihmisillä on luontainen, jo aivotasolla näkyvä tarve hoivata vauvoja. Vauvamaiset piirteet - isot silmät, pyöreät kasvot - herättävät tämän tarpeen, oli kyse sitten ihmis- tai eläinvauvasta. 

Yllätytkö jos kerron, että hoivavietti herää herkimmin nuorissa naisissa? 

Vauvamaiset piirteet ovat ihmisistä söpöjä

- psykologi Milla Maaria Ojala

SÖPÖYDEN KAAVA

Ihmispentujen osalta söpöyden kaava on jo kehitetty, ja siitä raportoitiin melko tarkalleen vuosi sitten seuraavaa: 

Pulskat posket + pikkuruinen leuka + nenännykeröinen + isot silmät + vaaleanpunertava ihonväri = SÖPÖ

Suuri pää suhteessa ruumiiseen, laaja pyöreä otsa, isot silmät, pieni nykerönenä ja pikkuinen leuka näyttävät hellyttäviltä kaikkialla maailmassa. Tutkimuksissa ei havaittu suurta eroa verrattaessa eri kulttuurien käsitystä söpöydestä, oli sitten kyseessä ihmisvauva tai eläinpentu.

Hakusanalla cute puppies Google tarjoaa yli 28 miljoonaa tulosta, ja hakee ne kaikki vain 0,4 sekunnissa! Jos hakee suomalaisilla hakusanoilla söpöt pennut Google heittää lähes 27 000 tulosta 0,26 sekunnissa. Määrättömästi pyöreäpäisiä, isosilmäisiä eläinpentuja! 

Kioski koostaa Suomen söpöimmät lähetykseensä

Lähetä meille video ja/tai kuva söpöstä pennusta!

Tämä on #söpöyshaaste! Kuvaa ja lähetä meille video sinun mielestäsi maailman söpöimmästä otuksesta! Kioski koostaa Suomen söpöimmät lähetykseensä!

Kuva: Topias Hirvonen​
Kuva: Topias Hirvonen​

Parhaat palat nähdään juhannusaaton aattona. Joten laita videosi (myös esimerkiksi Youtube-linkki riittää) tulemaan mailiini tuulia.thynell@yle.fi.