Mikä ihmeen mullistava Powerwall-akku? Selvitimme, mistä on kyse

Tulevaisuudessa omakotitalo saattaa olla lähes kokonaan omavarainen aurinkopaneelien avulla. Kuva: Lex van Lieshout/EPA​
Tulevaisuudessa omakotitalo saattaa olla lähes kokonaan omavarainen aurinkopaneelien avulla. Kuva: Lex van Lieshout/EPA​

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professorin Peter Lundin puheessa vilisevät sanat läpimurto ja vallankumous, kun aiheena on Teslan uusi keksintö, kotikäyttöinen akku. Professori näkee mahdollisen mullistuksen energiantuotannossa.

1. Mitä on tapahtunut?

Viime viikolla Tesla Motorsin toimitusjohtaja Elon Musk esitteli uudenlaisen Powerwall-tuotenimellä kulkevan akun, johon voidaan varastoida esimerkiksi aurinkoenergiaa. Tähän asti juuri varastointia on pidetty ongelmana uusiutuvassa energiassa, mutta Powerwallin uskotaan voivan muuttaa kuviota suurestikin. Laitteiden toimitukset asiakkaille alkavat kesällä.

2. Mistä on kyse?

Uusi akku on Peter Lundin mukaan hyppy eteenpäin etenkin aurinkoenergiaan ja tuulivoimaan liittyen. Tähän mennessä uusiutuvassa energiassa ongelmana on ollut, että esimerkiksi auringon säteily ja kulutus eivät osu yksi yhteen.

Käytännössä tähän asti on siis eletty kädestä suuhun: Kesämökillä kuluttaja saa auringon energian käyttöön silloin kun paistaa, ja kunnon paisteella ylimääräinen tuotettu energia menee sähköyhtiön verkkoon. Talteen ei jää mitään. Eli kun aurinko ei paista, myöskään aurinkoenergiaa ei saada. Teslan akku puolestaan ottaa talteen auringosta saatavan energian, jolloin sateella ja pimeällä voi käyttää aiemmin tallennetun aurinkoenergian.

3. Millainen hyöty konkreettisesti tästä on?

Yksittäisten talouksien omavaraisuus voi parantua paljon. Suomessa tällä hetkellä aurinkopaneelin vuodessa tuottamasta sähköstä saa käyttöönsä vain 30 prosenttia, sillä tuotanto ja kulutus eivät osu yhteen. Akkujärjestelmän avulla käyttöönsä saisi jopa 70 prosenttia energiasta.

4. Miksi tämä on mullistavaa?

Lundin mukaan nyt otetaan ensimmäisiä askelia siihen, ettei aurinkoenergia ole kuluttajien keskuudessa mitään harrastelijahommaa, vaan uudentyyppisen akun myötä ihan merkittävä teknologia.

Uudessa akussa tärkeintä on hinta-laatusuhde, joka on Lundin mukaan tällä hetkellä selvästi ylivoimaisin alalla. Teslan akkupatteriston hinta on noin 3 000 euroa, eli pari-kolme tonnia aiempia akkuja edullisempi. Suunnitelmissa on, että kymmenessä vuodessa hinta vielä puolittuisi.

Tämän lisäksi aurinkopaneelien hinnan arvioidaan vielä yhä alentuvan. Alussa Teslan peruspaketin aurinkosähkön kanssa (paneelit ym.) voi arvioida olevan 8 000–10 000 euroa kaikkineen, kun taas kymmenen vuoden kuluttua voidaan mahdollisesti puhua jo 5 000 eurosta.

5. Ketkä hyötyvät eniten?

Kuluttajat sekä pieni ja keskisuuri teollisuus. Alkuinvestoinnin jälkeen tulevaisuudessa kuluttaja voi tuottaa jopa 70 prosenttia vuoden sähköistään, eli hänestä tulee kuluttaja-tuottaja, joka voi mahdollisesti jopa myydä sähköä vaikka naapurillekin. Teslan tuoreimman tuotteen myötä myös hintakilpailu käynnistyy todella.

6. Miltä tulevaisuus näyttää?

Akku tuo enemmän ennustettavuutta, sillä akku toimii varavoimana.

Kun sähkö tuotetaan itse siellä missä sitä tarvitaan, raskaiden investointien merkitys sähköinfrastruktuuriin vähenee. Maailmalla onkin pohdittu, miten niin sanotun perinteisen sähköbisneksen käy kuluttajien omavaraisuuden parantuessa.

Nykyistä tilannetta akkuteknologiassa voisi vähän verrata IT-alaan: Ennen oli keskustietokone, josta kaapelit lähtivät toimistoon. Nyt jokaisella on oma tietokone ja internetin kautta yhdistetään ihmiset. Akkuteknologiassa on nyt vähän sama malli. Tällä hetkellä energia on hyvin keskitettyä, mutta nyt ounastellaan, että energia hajautuu. Näköpiirissä on paljon halvempaa energiaa, joka on vielä puhtaampaa kuin nykyään keskitetyssä mallissa. 

7. Entä ne sähköautot?

Jos tulevaisuutta maalailee, voisi nähdä kotitalouksien akkujen tukevan sähköautoihin liittyvää kehitystä. Nousukiito akkuteknologian kehityksessä on nyt käynnistynyt ja varmasti se vaikuttaa myös sähköautoihin. Voisi esimerkiksi nähdä, että sähköauton tehokkuus paranee ja siitä tulee osa kotitalouden energiajärjestelmää. Konkreettisena esimerkkinä vaikka se, että sähköauton voi ladata ja ajaa kesämökilleen. Auton voisi kytkeä mökin töpseliin ja saada siten sähköä.

8. Soraäänet

Tuleeko akun käytöstä vain ympäristötietoisen eliitin hupia? Vaikka akun hinta on verrattain halpa, ei tuhansien eurojen kertaostos ole helppo rasti. Guardian-lehti ilmaisi asian näin: "Vaikka kotitaloudet haluaisivatkin pelastaa maailman, onko niillä varaa siihen?".