Miehet mekkokuvissa: ”Ihan hemmetin mukava vaate”

Glitteristä ja pinkistä pitävän 4-vuotiaan Lenni-pojan nimittely ja homottelu käynnisti tuhansia osallistujia keränneen Facebook-tapahtuman ja nyt Twitterissä myös #mekkohaasteen.

Juho Pylvänäinen heitti idean mekkohaasteesta tällä viikolla Twitterissä.

– Se oli aika hetkellinen päähänpisto. Lainasin kaverin kukkamekkoa, mutta vähän oli ongelma, että mekko oli pienempi kuin minä, Pylvänäinen kuvailee haasteen toteuttamista Kioskille.

Mä olen valkoinen heteromies ja pukeudun miten huvittaa.

Viesti on selvä. Hän julkaisi kuvan myös Facebook-sivuillaan ja kirjoitti muun muassa:

– Mitä jos ihmiset lakkaisivat olemasta ahdasmielisiä persläpiä tai ainakin antaisivat toisten olla rauhassa sellaisia kuin huvittaa. Mä pukeudun nyt kukkamekkoon enkä ole homo, transsukupuolinen tai drag queen. Mä olen valkoinen heteromies ja pukeudun miten huvittaa.

Ammattikorkeakoulussa lehtorina työskentelevä Vesa Linja-aho vastasi haasteeseen kahdella kuvalla.

– Haasteella halutaan kritisoida ahtaita sukupuolinormeja sekä pukeutumisnormeja. Jos mies pukeutuu mekkoon, niin hän on heti homo tai transsukupuolinen, jossa ei siis ole tietenkään mitään pahaa, mutta nämä pukeutumisen ahtaat normit ovat se juttu. 

 Kusipäiset vanhemmathan tässä on ongelma.

 Lapsethan suhtautuvat yleensä ihan normaalisti, ellei vanhemmat ole tartuttaneet omia asenteitaan. Kusipäiset vanhemmathan tässä on ongelma, kun he eivät välttämättä edes tajua käytöksensä olevan haitallista, hän sanoo.

Haaste onnistui vaimolta lainaamalla mekolla ja peiliselfiellä.

– Ensinnäkin, jos joku tiukkapipo tästä loukkaantuu niin hyvä juttu. Toisekseen, olen muutaman kerran aiemminkin kokeillut, jos vaimo on unohtanut mekon tuolille. Tulee fiilis, että miksi miehille ei tehdä näin mukavia vaatteita. Mekkohan on ihan hemmetin mukava vaate kuumalla kesäsäällä, hän toteaa.

– Tästä päästään näihin rooleihin. Onko miehille hyväksyttävää pukeutua mekkoon vasta sitten, kun Hugo Boss tekee mekkoja missä lukee isolla For Men, hän lisää.

Linja-aho myös toivoo muidenkin osallistuvan mekkohaasteeseen.

– Kyllä nämä normit ovat sen verran tiukassa, että väitän löytyvän paljon miehiä, jotka eivät kerta kaikkiaan kehtaa tai uskalla. Ehkä nuoret miehet voisivat lähteä mukaan sankoin joukoin, sillä ehkä he ovat vähän ennakkoluulottomampia.

Maanantaiksi järjestetyn Facebook-tapahtuman Minäkin olen Lenni – Pukeudun vaaleanpunaiseen, kimallukseen ja mekkoon -sivuilla on julkaistu useita pinkkejä kuvia, tässä yksi niistä:

 

Tomusokeria nakeille, sanon minä! Lumottu romahdus tulee!

Posted by Miika Vanhapiha on 16. lokakuuta 2014