Media nielaisi huijauksen – totuus laihduttavasta suklaasta paljastui

Kuva: iStockphoto​
Kuva: iStockphoto​

Maailman mediat uutisoivat laajasti ”ilouutisesta”, jonka mukaan suklaa-annoksen lisäämisellä päivittäiseen ruokavalioon olisi laihduttava vaikutus. 

Nyt ”tutkimuksen” laatija, toimittaja John Bohannon kertoi huijanneensa lähes koko maailmaa. Suklaatutkimuksen tarkoituksena oli ottaa selvää siitä, kuinka helposti kyseenalaisetkin tutkimustulokset otetaan mediassa vastaan ja miten vaivattomasti ne alkavat levitä. 

Ja helposti se kävikin. 

Bohannon paljastaa io9.com-sivustolla, kuinka pienellä koeryhmällä saadaan mieluisia tutkimustuloksia. Hänen mukaansa tutkimustulokset eivät voi mennä vikaan, kun joukko on pieni (15 henkilöä) ja tutkittavia asioita on useita (18 erilaista mittausta kuten paino, kolesteroli, unen laatua, proteiinin taso jne).

Tämä on Bohannonin mukaan resepti, jolla saadaan "vääriä, mutta positiivisia tutkimustuloksia". 

Tutkimustuloksessa ei periaatteessa ole mitään väärää, mutta tapa, jolla se otettiin vastaan kertoo Bohannon mielestä erityisesti terveys- ja hyvinvointiaiheiden uutisoinnista. Tai pikemminkin kritiikittömyydestä, joka aiheiden uutisointiin liittyy. 

Suklaan positiivinen vaikutus laihtumiseen otettiin vastaan riemuiten, ja tämä huolettaakin Bohannonia. Hänen mielestään eri medioiden pitäisi suhtautua yhä kriittisemmin julkaistuihin tutkimuksiin ja kaikkeen muuhunkin tietoon.

Eilen suklaa saattoi laihduttaa, tänään se saattaa olla pahin vihollisemme. Huomenna suklaa voi olla ihan jotain muuta. Kuka uskoo ja ketä?