Maahanmuuttokirjoittelua Amerikassa 1900-luvun taitteessa: "Suomalaismiehellä varpaiden sijasta peukalot"

Keskustelu maahanmuuttajista, suvaitsevaisuudesta ja pakolaisista käy Suomessa kuumana, mutta on keskustelua ollut aiemminkin. Arviolta yli 600 000 suomalaisen virta yli Atlantin valtameren käynnistyi 1800-luvun lopun puolella ja jatkui kymmeniä vuosia. Lähdön syynä oli isäntämaa-Venäjän toimet Suomessa kutsuntoineen päivineen.

Valtaosa suomalaisista siirtolaisista suuntasi Minnesotaan. Moni lähti matkaan vaillinnaisella kielitaidolla. Amerikkalaislehdissä epäiltiin myös suomalaisten älyä. Ja mikä pahinta: pottuvarpaat muistuttivat peukaloita! Apina!

Lähde: The Washington herald, 20.6.1914

Eikä tässä vielä kaikki. Miehen kallo oli luiskaotsainen, korvat hyvin alaskiinnittyneet, alaleuka ulostyöntynyt ja hampaiden tilalla jotakin joka muistutti torahampaita. Eläin. 

Miehen nimeä ei kerrottu, mutta lehtiartikkelissa sanottiin hänet karkoitetun takaisin kotimaahansa alempiarvoisuuteensa, heikkoutensa vuoksi.

Agitaattoreille alttiita, muuten ahkeria

Suomalaiset olivat kuitenkin arvostettuja työmiehiä. He olivat ahkeria, eivätkä puutteellisen kielitaitonsa takia ainakaan aluksi aiheuttaneet suurempia ongelmia. Heitä palkattiin erityisesti kaivoksiin ja metsätöihin, koska näissä ammateissa ei ollut erityisiä kielitaitovaatimuksia. Ja näin heistä kirjoitettiin: 

Lähde: Mohave County miner, 8.11.1913

Suomalaiset olivat siis helppoja agitaattoreiden kohteita. Syyksi sanomalehdessä arveltiin sitä, että sosialismi oli nostanut päätään Suomessa Venäjän sortotoimenpiteiden takia. Suomalaisten innokkuus osallistua järjestäytyneeseen työväenliikkeeseen pantiin merkille kaivosteollisuudessa, eikä käytös ollut toivottua.

Toisaalta suomalaisten siirtolaisten yritteliäisyyttä ja ahkeruutta ihailtiin ja kehuttiin. Nähtävästi siirtolaisiksi lähteneet suomalaiset olivat energisempiä ja kunnianhimoisempia viljelijöitä kuin Suomeen jääneet:

Lähde: The Minneapolis journal, 14.4.1905

Ja vaikka sitä ei suoraan sanottu, voisi suomalaisten tulkita olleen eräänlaisia oman aikansa elintasopakolaisia. Heillä oli vähän rahaa taskuissaan, toiveita paremmasta elämästä. Köyhyys tai nälkä heitä ei ollut valtameren ylitykseen ajanut.

Lähde: The Anaconda standard, 23.6.1899

Voit muuten käydä itse tutkailemassa Yhdysvaltain kongressin kirjaston lehtiartikkeleita, joista nämäkin poiminnat on tehty. 

P.S. Artikkelin innoittajana toimi tvitteristi @Klementiini ja hänen tviittinsä:

P.P.S. Edit 25.8.2015. Alunperin kirjoitin amerikkalaisten lehtien perusteella seuraavasti: Suomalaiset olivat siis helppoja agitaattoreiden kohteita, syyksi arveltiin tottumistamme sosialistiseen valtiovaltaan, Venäjään. Tarkistettuani alkuperäistä lähdettä (Mohave county miner), joka kirjoitti "...under the spur of the repressive measures of the Russian government, socialism has had a rapid growth in Finland.", korjasin kohdan muotoon Suomalaiset olivat siis helppoja agitaattoreiden kohteita. Syyksi sanomalehdessä arveltiin sitä, että sosialismi oli nostanut päätään Suomessa Venäjän sortotoimenpiteiden takia.