"Mä olen elänyt toisen elämän ennen loukkaantumista" – katso vakavasta aivovammasta toipuneen lautailijan haastattelu

Joensuussa oli sinä helmikuun päivänä kylmä pakkassää. Rinne oli jäässä, mutta se ei hiljentänyt 19-vuotiaan Tomin vauhtia.

Yksi hyppy lumilaudalla epäonnistui, Tomi putosi tasaiselle selälleen, ja löi päänsä. Päässä ei ollut kypärää.

- En muista itse onnettomuudesta mitään. Sen olen kuullut kavereilta, että olin alkanut tärisemään ja verta oli valunut suusta. Eka muistikuvani on kuukausi onnettomuuden jälkeen sairaalasta, jossa yritin rullailla eteenpäin pyörätuolillani, mutta törmäsin koko ajan seinään, Tomi kertoo nyt.

"Tässä on mun 20-vuotissynttärit, joita en muista, koska olin kuntoutuksessa."​
"Tässä on mun 20-vuotissynttärit, joita en muista, koska olin kuntoutuksessa."​

Tomilla todettiin vakava aivovamma, josta toipuminen on vienyt monta vuotta. Kuntoutus on kuitenkin edennyt ennustetta nopeammin, sillä lääkärit eivät alun perin odottaneet miehen kykenevän lautailemaan näin pian.

- Kuntoutus on rankkaa ja turhauttavaa, mutta lähes päivälleen kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen laskin ekan kerran. 

Kuntoutukset jatkuvat edelleen viikottain, ja ohjelmaan kuuluu muun muassa neuropsykologin tapaamisia ja puheterapiaa. Lumilautailua Tomi jatkaa edelleen. Hän myös valmentaa junnulumilautailijoita. 

Vakava onnettomuus muutti kuitenkin miehen elämänasennetta ja arvoja.

- Ennen ajattelin että tärkeintä on se, että lautailutemput onnnistuu ja uskallan hypätä jostain hyppyristä. Nyt tärkeintä on oma terveys ja läheisten hyvinvointi, Tomi kertoo.

- Mä olen elänyt sen toisen elämän ennen loukkaantumista, ja se mitä mulla on nyt, on eri elämä.

Tomi Taskinen oli Kioskissa vieraana keskiviikkona 11.2. Katso Tomin koko haastattelu tästä. Haastattelu alkaa noin kohdasta 17.00.