Lukiolaiset mielenosoituksen takana: "Tämä kehitys ei voi jatkua"

Kuvakaappaus tapahtuman FB-sivulta.​
Kuvakaappaus tapahtuman FB-sivulta.​

Koulutussäästöjä vastustavaan mielenosoitukseen Helsingissä on ilmoittautunut tällä hetkellä Facebookissa yli 11 000 suomalaista, ja paikan päälle Kansalaistorille odotetaan tuhansia osallistujia.

Mielenosoituksen takana eivät tällä kertaa ole kuitenkaan valtakunnalliset opiskelijajärjestöt, vaan paikallinen lukiolaisporukka.

Päätimme, että tämän ei nyt vaan voi antaa tapahtua. 

Helsingin suomalaisessa yhteiskoulussa opiskelevat Tuomas Sadeniemi ja Ursula Mäki päättivät pistää tapahtuman pystyyn heti hallitusohjelman koulutussäästöistä kuultuaan.

– Päätimme, että tämän ei nyt vaan voi antaa tapahtua. Hieman tunteissamme sitten perustimme tapahtuman Facebookiin ja rupesimme levittämään sitä. Siitä tämä lähti, Sadeniemi kertoo.

Järjestelyt ovat hoituneet pääosin oman kaveriporukan voimin, mutta apua on saatu muiltakin kiinnostuneilta.

– Olemme olleet yllättyneitä siitä, miten pyyteettömästi ihmiset ovat tarjonneet apua ja lähteneet tähän mukaan, Mäki kertoo.

"Leikkaukset eivät ole ainoa vaihtoehto"

Hallituksen suunnitelmissa korkeakoulutuksesta leikataan 200 miljoonaa ja toiselta asteelta 248 miljoonaa euroa. Lisäksi opintotuesta leikataan pitkällä aikavälillä 150 miljoonaa euroa.

Olemme olleet yllättyneitä siitä, miten pyyteettömästi ihmiset ovat tarjonneet apua ja lähteneet tähän mukaan.

Sadeniemi ja Mäki eivät usko mielenosoituksen peruvan hallituksen kaavailemia miljoonasäästöjä, mutta sen sijaan keskustelun aiheesta toivotaan jatkuvan.

– Edellinen hallituskausi näki jo 1,7 miljardin euron leikkaukset koulutukseen. Jos nyt ei mitään muuta tapahdu, niin toivotaan ainakin, että ihmiset ymmärtäisivät, ettei tämä kehitys voi jatkua, Sadeniemi toteaa.

– Ja että tällaiset leikkaukset eivät laman aikana ole ainoa vaihtoehto, Mäki jatkaa.

Missä opiskelijajärjestöt?

Ennen vaaleja koulutussäästöjä vastaan aktiivisesti kampanjoineet opiskelijajärjestöt eivät ole olleet mukana mielenosoituksen järjestämisessä.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtajan Jari Järvenpään mukaan järjestäjille on kuitenkin tarjottu apua.

 – Tämä Facebook-tapahtuma lähti kasvamaan itsestään, ja me olemme enemmänkin olleet keskusteluyhteydessä järjestäjien kanssa ja tukeneet heitä mielenosoituksen järjestämisessä. Meille siinä ei ollut sillä tavalla tarvetta olla mukana.

Järvenpää vakuuttaa kuitenkin, että opiskelijajärjestöt ovat mukana tänään osoittamassa mieltään.

– Olen ainakin itse menossa sinne, ja meiltä toimistolta on tulossa paljonkin porukkaa.

Toimittajamme Olli-Pekka Kursi seuraa mielenosoitusta Periscopen välityksellä alkaen klo 16. Messiin täältä!