Lukiokirjan lause kummeksuttaa: ”On monia syitä, miksi homojen ei pitäisi saada adoptoida” Näin vastaa Otava

Yllä olevasta twiitistä alkoi melkoinen hässäkkä ja Twitterissä on ihmetelty, mistä oikein on kyse.

Lause löytyy Otavan lukion englannin kielen kirjasta Open Road 4. Eräässä tehtävässä lukee:

There are many reasons why gays should not be allowed to adopt children. First, of all:

Otavan vieraiden kielien oppimateriaalin tuotepäällikkö Kaija Kaasinen kertoo, että tehtävässä harjoitellaan kirjoittamaan sujuvasti puolesta ja vastaan.

– Tämä on argumentatiivinen kirjoitustehtävä. Tässä harjoitellaan vieraalla kielellä tyylikästä, napakkaa kannanottoa. Toki tähän voi juuri perustella olevansa eri mieltä, hän sanoo

Kaasinen kertoo, että kirja on ilmestynyt vuonna 2009 ja siitä on kymmenen painosta. Kirjaa yleensä käytetään lukion toisen vuoden opiskeluissa.

– Täytyy sanoa, että jos tämä kirja tehtäisi vuonna 2015, niin tämä lause ei varmaan olisi tässä. Kyllähän Suomi on tässä kuudessa vuodessa muuttunut. Ehkä tämä jäisi tänä päivänä pois, en tiedä.

Kaasinen sanoo, että lause ei edusta Otavan kantaa.

– Ei todellakaan edusta meidän kantaa. Siinä koko aukeamalla on aika lailla provosoivia juttuja. On urheilua, äänestämistä, rikosasiaa, tulevaisuuden ennustamista. Myös näin, että avioliitto on koko elämän kestävä ja kirkot ovat aikansa eläneitä, hän luettelee.

– Emmehän me näitä muitakaan totuuksina sano, hän lisää.

Otava: Tämä nuori on ollut yhteiskunnallinen vaikuttaja

Open Road 4 on yhteiskunnallisia aiheita käsittelevä kurssi. Kaasisen mukaan lauseilla halutaan herättää tarve kommentoida ja ottaa kantaa.

– On haettu sellaisia, että kaikilla olisi mielipide asiasta ja syntyisi luontainen tarve viestiä ja ottaa kantaa. Jos siellä olisi, että sininen on kauniimpi kuin vihreä, niin ei se… Kun tuppisuiltakin pitäisi jollakin tavalla saada kirvoitettua kielenkantoja, niin on haettu tämän tyylisiä eikä mitään diipadaapaa.

Twitterissa esiin noussut lause ja siihen liittyvä palaute on otettu huomioon Otavalla. Kaasisen mukaan tämä oli ensimmäinen kerta, kun kirjan kyseisestä kohdasta on tullut palautetta.

– Tämä on asiakaspalaute siinä missä muukin. Lause on nyt mennyt korjaustarvekansioon. Tämä nuori on saanut tämän aikaan ja ollut yhteiskunnallinen vaikuttaja.