Lahtelais-kurdilainen laulaja puhuu brittikanavalle taistelustaan Isisiä vastaan: ”Heidän pitäisi pelätä näitä naisia”

Pöllyävää hiekkaa, tulta ja kuolemaa. Aseita, tankkeja ja peshmerga-taistelijoita. Kaiken keskellä Helly Luv laulaa korkokengissä vallankumouksesta. Arkailematon, hiljattain julkaistu musiikkivideo Revolution on herättänyt keskustelua ympäri maailmaa. Tappouhkauksiakin on tullut musiikkiuran aikana.

 

"They (Isis) should be afraid of these women"From the female Kurdish fighters on the frontline to the "high-heeled, hair-swishing, hip-swinging Kurdish rock chick Helly Luv", Jonathan Miller on the women fighting the Islamic State group.

Posted by Channel 4 News on 24. kesäkuuta 2015

Brittiläinen Channel 4 News julkaisi yllä olevan videon toissapäivänä Facebookissa.

Helly Luvin musiikissa ja lausunnoissa on vahva poliittinen lataus. Hän on antanut äänensä kurdilaisille peshmerga-taistelijoille ja kertonut, että hänen äitinsä on muun muassa ollut peshmerga-naissotilas. Peshmerga-taistelijat ovat Irakissa olleet Yhdysvaltain tärkeä liittolainen.

 

Today is a special day...a day that something so beautiful and brave was born..a woman that Carries a flower in her hand and a gun in another... Her message is so pure and simple.."I will either hand you the flower for peace or die protecting it"..her flower is her FREEDOM.. The dream that carries millions of names that fight for this same dream...<3 
Every time I look at this picture, everything makes sense to me again..your courage, your heart, your mind and beauty. Everything that I want to be, is...you

Thank you for everything you done for me, thank you for teaching me to not believe in fear and always fight for justice and freedom. I love you mother. <3 my hero and a brave peshmerga. HAPPY BIRTHDAY <3 #myhero #myworld #mymother #hbd #brave #beautiful #kurdish #peshmarga #freedom #fighter #kurdistan #iraq #middlleast #freedom #justice #revolution

A photo posted by Helly Luv (@hellyluv) on Oct 27, 2014 at 8:03am PDT

- Tämä (Isis) on vaarallisin terroristiryhmä historiassa. Et voi mennä sinne ja ojentaa heille kukkia, joten täytyy taistella täydellä voimalla. Viesti on selvä: Kaikesta on kyse rauhasta, vapaudesta ja sodan lopettamisesta, hän kertoo musiikkivideonsa viestistä tuoreessa Channel 4 Newsin haastattelussa.

Tuore musiikkivideo Revolution on kuvattu Khazerin kylässä, joka on Helly Luvin mukaan vain muutaman kilometrin päässä Isis-järjestön taistelijoista. Laulaja kertoo, että videolle ei haluttu mitään teennäistä eikä näyttelijöitä.

- He ovat oikeita Isisin uhreja,  tankit ovat oikeita. Halusimme näyttää todellisuuden, hän muun muassa sanoo haastattelussa.

Helly Luv eli Helan Abdulla syntyi Irakin ja Iranin sodan keskelle 1988, jolloin Saddam Hussein oli vallassa. Perhe joutui pakenemaan sotaa ja sai lopulta turvapaikan Suomesta, Lahdesta. Abdulla varttui Lahdessa aina 18-vuotiaaksi asti.

Täysi-ikäisenä hän muutti Los Angelesiin tavoittelemaan unelmiaan laulajana. Nyt Helly Luv on antanut äänensä kurdeille.

- Koin, että haluan olla osa tätä sotaa. Aseeni ei ole se konkreettinen ase, vaan musiikkini. Musiikkini ja taiteeni avulla voin antaa äänen niille, joiden oma ääni on hiljennetty, Abdulla sanoo haastattelussa.

Revolution-musiikkivideolla näkyy paljon peshmerga-taistelijoita, jolla tarkoitetaan yleensä Pohjois-Irakissa taistelevia kurdijoukkoja. Peshmergan riveissä on myös tuhansia naistaistelijoita. Joidenkin väitteiden mukaan naistaistelijat ovat erityinen uhka Isis-taitelijoille, sillä jotkut uskovat ettei taistelija pääse paratiisiin jos hänet on tappanut nainen.

- Puhun heidän puolestaan ja se on heidän äänensä, Helly Luv puhuu tuestaan peshmerga-taistelijoille.

- Heidän (Isis) pitäisi pelätä näitä naisia.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Helly Luvin musiikkivideo ravistelee. Viime vuonna häneltä julkaistiin Risk it all -musiikkivideo, joka suututti joitakin tahoja. Hänelle lähetettiin tappouhkauksia ja hän joutui piiloutumaan.

Hän puhuu uhasta myös Channel 4 Newsin haastattelussa.

- Tämä on se, mitä minä olen. Tämä on se, mitä maani käy läpi. Miljoona ihmiset kärsivät. Jos henkeni on vaarassa, olen ok sen kanssa.

Kurdistanina käsitettävä alue sijaitsee Itä-Turkin, Pohjois-Irakin, Länsi-Iranin sekä hieman Syyrian ja Armenian alueilla. Mikään valtioista ei tunnusta aluetta itsenäisenä valtiona. Voit lukea lisää tästä.

​