Luottokortiltasi voi varastaa taskun läpi − mutta älä sitä murehdi

Kuva: iStockphoto

Lähimaksamisen turvallisuudesta löytyy selviä aukkoja. Sen myöntää jopa yksi lähimaksamisen mahdollistaneen NFC-teknologian kehittäjistä. 

− Jos pääset muutaman sentin päähän lähimaksukortista laitteella, jossa on kaikki kassan ominaisuudet, niin silloin voit saada varastettua rahaa kortilta. Noin periaatteessa, VTT:n tutkijaprofessori Heikki Seppä sanoo.

Käytännössä urakka on kuitenkin varkaalle hankala. Jotta kortin rahoihin pääsisi käsiksi, on ensin rekisteröitävä kaupoille tarkoitettu maksulaite, joiden myöntämistä valvotaan tarkasti. Tällainen vaatisi paljon vaivaa ja kiinnijäämisen riski olisi todella iso.

Kaiken lisäksi lähimaksuille on asetettu 25 euron yläraja. Sen kalliimpia ostoksia kortilla ei voi tehdä näppäilemättä pin-koodia kortinlukijaan. Kortilla ei myöskään voi lähimaksaa loputtomiin, vaan kortinlukijat pyytävät varmistukseksi koodia tasaisin väliajoin.

Suomessa ei tietääkseni ole tullut yhden yhtä rikosilmoitusta lähimaksamiseen liittyen

Lähimaksurikoksia: nolla

Turvatoimet ovat tepsineet, sillä lähimaksuihin liittyvistä varkauksista ei ainakan vielä ole ilmoitettu, Keskusrikospoliisista kerrotaan.

− Missään Euroopan maassa ei ole tullut mitään isoa riskiä esiin. Iso-Britanniassa oli jonkun aikaa sitten tullut tuplaveloituksia, mutta niitä sattuu muitakin maksuvälineitä käyttäessä. Suomessa ei tietääkseni ole tullut yhden yhtä rikosilmoitusta lähimaksamiseen liittyenmaksukorttirikoksiin erikoistunut ylikonstaapeli Tero Toivonen sanoo.

Mikä lähimaksaminen?

  • Lähimaksaminen onnistuu sitä tukevilla luottokorteilla ja puhelimilla. Itse maksaminen tapahtuu heilauttamalla luottokorttia tai puhelinta muutaman sentin päässä kortinlukijasta.
  • Lähimaksaminen tapahtuu niin kutsutun NFC-tekniikan (Near Field Communaction) avulla. Tekniikka on kehitetty jo kymmeniä vuosia sitten.
  • Suomessa tekniikkaa on käytetty jo pitkään esimerkiksi julkisen liikenteen matkakorteissa.