Kaikki on äitien vikaa – kyllä, näinkin Yhdysvalloissa puhutaan rokotteista

Huvipuisto Disneylandiin mennään hurvittelemaan. Joulukuussa kävi toisin. Yli sata ihmistä on jo saanut tuhkarokkotartunnan, joka on todennäköisesti lähtöisin Kalifornian Anaheimista. Tapaus on pahin, mitä osavaltiossa on nähty yli 15 vuoteen.

Rokotuksista on tullut melkoinen kiista Yhdysvalloissa.
Rokotuksista on tullut melkoinen kiista Yhdysvalloissa.

Tuhkarokko leviää äärimmäisen helposti. Joulukuussa tartunnan saaneista yli kolmanneksella ei ollut rokotesuojaa tuhkarokkoa vastaan. Rokotteen ottaneetkin voivat saada taudin joutuessaan kosketuksiin sitä kantavan ihmisen kanssa. Niin kävi myös nyt.

Rokotekeskustelu on noussut Yhdysvalloissa ykköspuheenaiheeksi. Suomesta katsoen näyttää siltä, että ylilyöntejäkin on tullut, ja paljon. Seuraavassa poimintoja erikoisimmista lausunnoista.

Huonot äidit mainittu

Paul Rand. Kuva: EPA​
Paul Rand. Kuva: EPA​

– Olen kuullut monista ikävistä tapauksista, joissa terveet lapset ovat saaneet vakavia mielenterveyshäiriöitä saatuaan rokotteen, totesi republikaanipuolueen presidenttiehdokas Rand Paul.

Rand on kuulunut aiemmin kiistanalaiseen lääkärijärjestöön, joka on yhdistänyt rokotteet autismiin sekä epäillyt hiv:n ja aidsin välistä yhteyttä. Rand yritti myöhemmin toppuutella sanomisiaan.

– Olen sitä mieltä, että rokotteet ovat yksi merkittävimpiä lääketieteellisiä läpimurtoja, joita meillä on. En vastusta rokotteita, mutta suurimman osan niistä pitäisi olla vapaaehtoisia.

Toinen republikaani ja New Jerseyn osavaltion kuvernööri Christie joutui myös mediamyrskyyn lausuntojensa vuoksi.

Chris Christie. Kuva: EPA​
Chris Christie. Kuva: EPA​

– Kaikki rokotteet eivät ole tasavertaisia ja kaikki taudit eivät ole yhtä suuria uhkia kansanterveydelle kuin toiset. Ymmärrän myös sen, että vanhemmilla pitäisi olla päätäntävaltaa asiassa, joten se on se tasapaino, josta valtion pitää päättää, pohti Christie hieman kryptisesti.

Samainen kuvernööri on aiemmin antanut tukensa vanhemmille, jotka ovat yhdistäneet lapsensa autismin rokotteisiin. Christien omat neljä lasta on kaikki rokotettu.

Rokotekeskustelu sai lisää sytykettä, kun uutiskanava CNN haastatteli rokotevastaista lääkäriä, joka ei arkaillut osoitella syyttävää sormea rokotteita puolustaville amerikkalaisäideille. Lääkärin mukaan lapsensa rokottava äiti on huono äiti. 

Rokotteet eivät ole ongelmattomia

Yhdysvalloissa kouluun osallistuminen ei lukuisissa osavaltioissa ole mahdollista, jos lasta ei ole rokotettu. Suomessa ei ole rokotepakkoa muualla kuin puolustusvoimissa, muistuttaa Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek. 

– Ei armeijassakaan silti pidetä ketään käsistä kiinni ja pakoteta ottamaan rokotetta, se ei istuisi suomalaiseen ilmapiiriin. Täällä vanhempien velvollisuus on ottaa asiasta selvää ja tehdä päätökset itsenäisesti.

Terveet lapset ovat saaneet vakavia mielenterveyshäiriöitä saatuaan rokotteen. – Paul Rand

Yhdysvalloissa tuhkarokko saatiin käytännössä hävitettyä 2000-luvun alkuun mennessä, mutta se on vahvistunut jälleen viime vuosina. Rokotuskattavuus Yhdysvalloissa on 92 prosenttia, mutta eroaa osavaltioittain. Viime aikaisten tapausten alkulähteenä pidetyt Disney-huvipuistot sijaitsevat osissa Kaliforniaa, joissa lapsia on rokotettu vähemmän kuin Yhdysvalloissa keskimäärin. Nohynekin mukaan se on omiaan kasvattamaan tartuntavaaraa.

– Tuhkarokon rokotuskattavuuden pitäisi olla 95 prosentissa, että tarttumisketju saataisiin pysähtymään. Jos mennään sen alapuolelle, tartuntojen määrä lähtee helposti kasvuun. Jos laitat joukon rokottamattomia yhteen, yksikin tuhkarokkotartunnan saanut pystyy tartuttamaan 20 ihmistä.

Liikemies Donald Trump on yksi lukuisista amerikkalaisjulkimoista, jotka ovat yhdistäneet puheissaan rokotteet ja autismin. Nohynek sanoo, että rokotteiden, autismin ja mielenterveyshäiriöiden välillä ei ole havaittu mitään yhteyttä.

– Sellaisesta ei ole mitään tieteellistä näyttöä. 

Jos ei ole kokemusta vakavasta taudista, on vaikea ajatella mitä se on.

Tutkija muistuttaa, että rokotteet eivät ole täysin ongelmattomia. Esimerkiksi sikainfluenssarokote Pandemrix aiheutti lapsissa ja nuorissa narkolepsiaa muutama vuosi sitten. Nohynekin mukaan ihmisiltä silti tuppaa unohtumaan, kuinka merkittävä vaikutus rokotteilla on ollut kansanterveydelle – niin rapakon takana kuin Suomessa.

– Jos ei ole kokemusta vakavasta taudista, on vaikea ajatella mitä se on. Ihmiset, jotka uskovat haittapelotteluun unohtavat, kuinka vaarallisia rokotuksilla ehkäistävät taudit voivat pahimmillaan olla. He eivät usko tilastoihin kertoivat ne mitä tahansa. Helposti unohtuu, että rokottamaton altistaa sekä itsenä että muut taudeille.