Kuunteleeko Facebook-sovelluksesi sinua vai ei? Internet ei ole varma

Onko Facebook-sovelluksella tarkat korvat?​
Onko Facebook-sovelluksella tarkat korvat?​

Eilen kännyköiden läheisyydessä käytiin keskusteluja mitä kummallisemmista asioista. Miksi ihmeessä?

Kaikki alkoi Image-lehden toimituksessa tehdystä testistä, jossa kokeiltiin, kuunteleeko älypuhelimeen ladattu Facebook-sovellus ympäristön ääniä. Toimituksessa käytiin keskustelu, jossa sivuttiin mm. koulukiusaamista ja naisyrittäjyyttä. Keskustelun jälkeen testikännykän Facebook-uutisvirtaan alkoi ilmestyä aikaisemmin käydyn keskustelun mukaista mainontaa. Temppu toistettiin vielä eri puhelimella.

Samaa temppua yritettiin toistaa MPC-julkaisun toimituksessa, mutta tulokset olivat toisenlaiset. Niiden mukaan Facebook ei kuunnellut, eikä ainakaan reagoinut, kännykän läheisyydessä käytyihin keskustelunaiheisiin. 

Erityisesti Twitterissä heräsi vilkas keskustelu siitä, reagoiko Facebook-sovellus todellisuudessa puhelimen ympärillä käytyihin keskusteluihin. 

Välttämättä aivan kaikkia Facebook-käyttäjiä ei kuunnella, jos ylipäänsä kuunnellaan. 

Myöhemmin Imagen päätoimittaja kertoi, että toimitus ei onnistunut toistamaan testitulosta. 

Työpaikoilla käytettiin aikaa salapoliisityöskentelyyn. Huomioiko Facebook marsut ja mersut? 

Nyt.fi:n Jussi Pullinen muistuttaa kolumnissaan, että internetissä toimivat yritykset kyllä "seuraavat sinua tavoilla, joita et edes tiedä". Totuutta on vaikea saada selville. Facebook on virallisesti sanonut, että se ei kuuntele käyttäjiään salaa.

Facebookin edustaja kertoi Imagelle, että yhtiö ei kommentoi juttua. Kioski ei ole toistaiseksi tavoittanut Facebookin edustajaa.

Keskustelu puhelimien läheisyydessä jatkunee kaikesta huolimatta tämänkin jälkeen.