Kuka vei ja kenen rahat? Mistä kokoomusministeri vie sokeiden rahat -tapauksessa on kyse

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok). Kuva: YLE​
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok). Kuva: YLE​

Otetaan lähestyvät eduskuntavaalit ja kaksi suurta puoluetta (SDP ja Kokoomus), jotka ovat ennusteiden mukaan häviämässä vaalit kolmannelle (Keskusta). Lopputuloksena saadaan viikon yli puhuttanut Laura Räty vastaan sokeat -tapaus. Mistä oikein on kyse?

Maanantaina 9. helmikuuta

Sosiaalidemokraattien äänenkannattajalehti Demokraatti julkaisi verkossaa tämän uutisen. Otsikko kertoo, että "Kokoomusministeri Laura Rädyn tyly linja: Sokeiden käsityötoiminta loppuu Suomesta".

Jutussa kerrotaan, että Raha-automaattiyhdistyksen RAY:n tuki Näkövammaisten keskusliitolle vähenee tulevaisuudessa, mikä todennäköisesti tulee vaikuttamaan liiton käsityötoimintaan. Asia valmistellaan RAY:ssä monivaiheisesti, mutta sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty on asiasta vastaava ministeri. Jutun viesti on selvä: Laura Räty kyykyttää sokeita.

Juttu kerää viikossa yli 20 000 jakoa Facebookin kautta ja puhuttaa suomalaisia myös Twitterissä.

Tiistaina 10. helmikuuta

Ministeri Laura Räty vastaa Demokraatin syytöksiin omassa blogissaan Uuden Suomen sivuilla näin. Räty selventää mm. miten RAY jakaa tukiaan ja miten esitys Näkövammaisten liiton saamasta avustuksesta on muotoutunut lopulliseen muotoonsa.

Lauantaina 14. helmikuuta

Demokraatti julkaisee uuden verkkojutun otsikolla "Sokeiden karu kohtelu herätti: ”Sokevagate” synnytti tukiaallon", jossa kerrotaan, että "kokoomusministeri Laura Rädyn päätös leikata reilusti Näkövammaisten keskusliiton avustuksia on pöyristyttänyt suomalaisia."

Sunnuntaina 15. helmikuuta

Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen tarttuu asiaan. Hän kirjoittaa aiheesta tiukkasanaisen kolumnin, jossa hän kritisoi Demokraatin tarkoitushakuista uutisointia otsikolla "Sdp:n lehti valehteli lukijoilleen, jotta kokoomusministeri näyttäisi rosvolta".

Ruokanen kirjoittaa:

"Kuka siis vei sokeilta rahat? Kukaan ei vienyt, mutta Ray päätti olla antamatta lisää rahaa. Kuka sen päätöksen teki? Ray:n hallitus. Sen tekemä avustusesitys meni sellaisenaan läpi. Laura Räty vain vahvisti sen.

Ja nyt: kuka mahtaa olla Ray:n hallituksen puheenjohtaja? Hän on Hanna Tainio, lääkäri ja sdp:n kansanedustaja."

Maanantaina 16. helmikuuta

Ruokasen kolumnissa esiin nostettu kansanedustaja ja Ray:n hallituksen puheenjohtaja Hanna Tainio (sd) on pahoillaan alkuperäisestä uutisesta. "Mielestäni se (uutinen) oli asiaton. Olen pahoillani, että Demokraatti teki tällaisen tutustumatta asian taustoihin pelkkien huhujen perusteella," Uuden Suomen haastattelema Tainio kommentoi.

Maanantaina myös kansanedustaja Mikael Jungner (sd) kirjoittaa Facebook-seinällään: Tässä on kyllä Demarilla anteeksipyynnön paikka. Selkeä virhe.

Demokraatti pysyy kannassaan

Demokraatin alkuperäisen uutisen kirjoittanut uutispäällikkö Juhani Aro on vastannut mm. Reijo Ruokasen esittämään kritiikkiin Twitterissä:

Ruokasen ja Aron koko Twitter-keskustelun voi lukea tästä.

Edit 12:40:

Ministeri Räty on kommentoinut soppaa Twitterissä mm. näin: