Kommentti: Urheilijat inttiin

​

Helsingin Sanomat kertoi torstaina huippu-urheilijoiden kevennetyn asepalveluksen loppuvan. Uutisesta puhkesi kiihkeä somekeskustelu, jonka IltaSanomat uutisoi "armeijapäätös raivostutti urheilijat".

Huippu-urheilijat ja urheiluvaikuttajat osallistuivat keskusteluun aktiivisesti. Perjantaina esimerkiksi jääkiekkolegenda Teemu Selänne avautui asiasta Twitterissä. 

Some-ilmiönä keskustelu on kiinnostava, koska näin maallikon näkökulmasta tuntuu, että urheilijat usein välttelevät poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua.

Ymmärrän urheilijoiden tuohtumuksen. Saavutetuista etuuksista on vaikea luopua. Minun ensimmäinen ajatukseni keskustelusta oli, että erivapaudet kenelle tahansa ovat epäreiluja. 

Keskustelussa perusteena on käytetty muun muassa sitä, että huippu-urheilu-ura on lyhyt, ja katko siitä on urheilijalle merkittävämpi kuin muilla aloilla. 

Toisaalta jos ajatellaan asiaa yhteiskunnan kannalta, eikä yksittäisen urheilijan näkökulmasta, niin voi kysyä kuinka tärkeää urheilijan ura on muille kuin urheilijalle itselleen?

Jos jollekin olisi pakko jakaa erivapauksia, niin antaisin niitä koodareille ja tietokonevelhoille. Koodarinörtit ovat tulevaisuuden yhteiskunnan kannalta merkittäviä niin kriisitilanteessa kuin rauhan aikanakin. Kriiseissä heidän työpanoksensa ja osaamistasonsa vaikuttaa siihen, kuinka hyvin tietoyhteiskuntamme toimii ja rauhan aikana he ovat niitä uuden osaamisen airuita, jotka mahdollistavat suuret yritysmaailman menestystarinat.

​

p.s. Tasa-arvon kannattajana koen epäreiluna senkin, että asevelvollisuus koskee vain miehiä. 

Mitä mieltä Reino Nordin on urheilijoiden erivapauksista – KATSO KIOSKI

Tänään Kioskissa väitellään urheilijoiden erivapauksien poistumisen lisäksi myös muun muassa ympäristöministeriön kohtalosta. Tuoreita uutisia Rakel Liekin johtamassa keskustelussa puivat muusikko, näyttelijä Reino Nordin, entinen kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistö ja toimittaja Maria Pettersson.

Suora maanantaikeskustelu liikuttavista ja päräyttävistä uutisista sekä some-ilmiöistä Yle Areena ja TV2 klo 19.30.