Kommentti: Kioskin tietoturvauutisointi oli perusteltua

Kioskin toimittaja Tuomo Björksten sai juttuvinkin, että keskustanuorten suojatuille nettisivuille pääsee helpolla salasanalla, ja että sivuilla on satoja yksityisiä henkilötietoja.
Björksten tarkisti kokeilemalla, pitääkö juttuvinkki paikkansa. Tästä voi syntyä vaikutelma, että toimittaja on työtä tehdessään syyllistynyt lainvastaiseen toimintaan.
Journalistin ohjeissa todetaan muun muassa, että "jos yhteiskunnallisesti merkittäviä seikkoja ei voida muutoin selvittää, journalisti voi hankkia tietoja myös tavallisuudesta poikkeavilla keinoilla".
Tässä tapauksessa kyse oli yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta eli tietoturvasta. Lisäksi jutun kohteena olevaa organisaatiota eli keskustanuoria voi pitää yhteiskunnallisesti merkittävänä tahona.
Kioskin jutussa käsiteltiin keskustanuorten nettisivujen tietoturvaongelmaa.
Journalistin ohjeet edellyttävät, että tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin. Ne tarkistettiin nyt juttuvinkin avulla. Toimittaja myös varoitti tiedossaan olevia tahoja huonoista salasanoista ennen jutun julkaisua. Näin jutun kohde saattoi muuttaa salasanat. Keskustanuoret ovat ilmoittaneet olevansa tyytyväisiä, että asia tuli ilmi.
 
Kalle Pirhonen
Tuottaja
Yle Kioski