Kolumni: Kiitos, Suomen somalialaisnuoret

Haluan kiittää sinua, vastavalmistunut somalialaisnuori. Haluan kiittää siitä, mitä olet jo tehnyt, ja siitä mitä tulet tekemään. Sinä edustat sitä muutosta, jota Suomi tarvitsee.

Kävin puhumassa somalialaisnuorten valmistujaisjuhlissa viime viikonloppuna Vantaalla. Tapasin nuoria suomalaisia, joiden usko tulevaisuuteen liikutti minua.

Suomi on taloudellisesti aika pahassa jamassa. Me tarvitsemme tutkitustikin tänne lisää jengiä, jotta pärjäämme. Mutta jotkut ajattelevat, että tänne ei vaan mahdu lisää porukkaa. Osa on sitä mieltä, että Suomessa on tällä hetkellä täyttä. Heille monikulttuurisuus ja erilaisuus on uhka.

Minulle sinä, somalialaisnuori, olet uuden Suomen kasvot. Sen Suomen, joka aidosti hyväksyy kaikki kansalaisensa, sen Suomen, joka ei kysy “mistä olet”, sen Suomen, joka näkee ihmisen eikä kulttuurin tai uskonnon.

Kantasuomalainen kun ei luota, ennen kuin tuntee. Eikä usko, ennen kuin näkee. Hänen pitää nähdä sinut taukohuoneissa, opiskelemassa, yritysten johtoportaissa, eduskunnan käytävillä, työnhakulomakkeissa, ruutukasvona, sairaanhoitajana ja omakotitaloalueen naapurina.

Tarvitsen sinua Suomen somalialainen näyttämään, mitä kaikkea Suomi voi olla. Siihen riittää, että sinä opiskelet alaa, josta pidät ja teet asioita, joista nautit.