Kolumni: Kansalainen, olet tottelematon!

Me suomalaiset olemme varovaisia rikkomaan sääntöjä. Barrikadeille meitä ei saa juuri mikään. Tai näin me ainakin uskottelemme itsellemme. 

Jos katsomme tarkemmin huomaamme, että ympärillämme tapahtuu jatkuvasti pientä kansalaistottelemattomuutta. Esimerkiksi lauantaina kaupungit ympäri Suomen täyttyivät värikkäistä katuliituteoksista, koska tuhannet suomalaiset halusivat korostaa lasten oikeutta leikkiä.

Kansallinen katuliitupäivä, jolla ei ollut virallista järjestäjää, syntyi vastaliikkeenä sosiaalisessa mediassa levinneelle kieltolapulle, jossa valitettiin pihaan ilmestyneistä katuliitupiirroksista. 

Kuva ja "kansalaistottelemattomuus": Rakel Liekki​/Kioski​
Kuva ja "kansalaistottelemattomuus": Rakel Liekki​/Kioski​

Kansalaistottelemattomuudella muutetaan niin suuria kuin pieniäkin asioita.  Mikään ei estä meitä olemasta tottelemattomia vakavammissa epäkohdissa kuin yksittäisen valittajan epäonnistumaan tuomitussa halussa kieltää lasten leikit. Mehän olemme tehneet sitä ennenkin.

Vuonna 1957  mielenosoituksissa marssineet äidit takasivat lapsilisien säilymisen.

Tottelemattomuus kun on tuonut Suomellekin nykyään itsestäänselvyyksinä pidettyjä asioita. Esimerkiksi kahdeksan tunnin työpäivä on seurausta vuoden 1917 yleislakosta.

Vuonna 1957 taas mielenosoituksissa marssineet äidit takasivat lapsilisien säilymisen. Kiperässä poliittisessa tilanteessa kipuillut hallitus esitti tuolloin lapsilisien maksamisen lykkäämistä. Poliittista vastustusta aikeille toki oli, mutta mieltä osoittaneet vanhemmat olivat kiistatta ratkaiseva tekijä, ettei esitys toteutunut.

Samaa kapinahenkeä on ilmassa yhtä. On mielenkiintoista nähdä, esimerkiksi mitä seuraa kuvataiteilija Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulusta. Leinosen suurhanke on osa syksyllä nykytaiteen museo Kiasmaan avautuvaa näyttelyä. Se ei silti ole vain taidetta, vaan oikea koulu, joka oletettavasti muuttaa maailmaa.

Pari viikkoa sitten hankkeen verkkosivuilla avattiin ideakilpailu, jonne kuka tahansa voi ehdottaa paikallisia tai globaaleja maailmaa parantavia tottelemattomuusideoita. Voittavan idean ehdottaja saa tonnin toteuttamisrahan lisäksi myös apua ideansa toteuttamiseen.

Kun kysyin Leinoselta millaisia ehdotuksia hän on toistaiseksi saanut, taiteilija kertoi esimerkiksi ihmiseltä ihmiselle -lainajärjestelmästä sekä talouskurin vastaisesta rintamasta. Me suomalaiset emme taida olla ihan niin tottelevaisia kuin haluamme kuvitella.

​