Kohumekko #TheDress on optinen harha – osaatko tulkita tästä oikeat värit?

Internetissä on mietitty koko yön ja aamupäivän ajan, miten on mahdollista, että kaikki näkevät yhden mekon eri tavalla.

Tässä muutama selitys.

1. Optinen harha, hähhähhää.

Helsingin yliopiston professori Markku Niemivirta huomauttaa, että kyseessä on eräänlainen optinen harha. Kun viivoja laitetaan tarpeeksi tiheästi vierekkäin, ihmisen silmä harhautuu tulkitsemaan värejä eri tavalla kuin jos värit olisivat puhdasta taustaa vasten.

2. Asiat näyttävät erilaisilta valossa kuin varjossa.

Osa mekosta on varjossa, osa valossa.

Neuropsykologian professori Eero Castrén kertoo, että ihmiset harhautuvat tässä helposti. Klassisissa aivotutkimuksissa on testattu tilannetta, jossa ihmisille näytetään rubiikin kuutio niin, että toinen puoli on valossa ja toinen varjossa. Moni erehtyy pitämään varjon värejä samoina, joita valossa näkyy, vaikka ne olisivatkin oikeasti ihan eri värejä.

Castrénin mukaan ympärillä olevat värit ja sävyt vaikuttavat aina todella paljon tulkintaan.

3. Kuva on huono.

Kun mekkokuvan avaa Photoshopiin, huomaa, että itse asiassa siinä on hirveästi erilaisia värejä sekaisin, koska kuvatiedoston laatu on huono.

​

Mekon yläosa on rusehtavaa tai kullertavaa. Alaosassa on vaaleansinisiä ja syvänsinisiä raitoja sekä tummia raitoja, jossa on sekaisin ruskeaa, punaista ja vihreää.

​

Jos näet mekon eri tavoin kuin muut, ei ole syytä vaipua epätoivoon.

Niemivirran mukaan erityisesti vihreän ja ruskean rikotut sävyt aiheuttavat usein kiistaa, koska eri ihmiset tulkitsevat niitä eri tavoin.

Jos ihmisellä ei ole värisokeutta, silmä toimii samalla tavalla kuin kaikilla muillakin. Kun tieto väreistä menee aivoihin, alkaa tulkinta, joka riippuu tilanteesta ja ihmisestä.

Optisia harhoja on muitakin. Niemivirta linkitti Twitteriin yhden esimerkin.

Eikö näytäkin tosi kummalliselta? Ihan varmasti spiraalit ovat eri väriä!

Lähempi tarkastelu osoittaa, että näin ei olekaan.

Optinen harha läheltä katsottuna.​
Optinen harha läheltä katsottuna.​

Sama pätee myös kohumekkoon, The Dressiin.