Kioskin vakkarit suosittelevat: Robotit vie meidän työt! Taiteilijatko asiantuntijoita? Millä nyt virvotaan?

​

Kioskin vakioasiakkaina tänään ovat tanssija ja koreografi Sonya Lindfors, aktivisti ja toimittaja Maryan Abdulkarim sekä startup-yrittäjä ja vapaa toimittaja Juhani Mykkänen. Jokainen toi mukanaan yhden uutisen, joka tulisi lukea ennen nukkumaanmenoa.

Robotit vie meidän työt! Vai viekö?

Juhani Mykkäsen mielestä huomionarvoinen uutinen oli Time-lehden juttu Sawyer-robotista viime lauantailta.

Sawyer on robotti, joka on taas askeleen parempi kuin muut robotit: se pystyy tekemään ennen vain ihmisille kuuluneita liukuhihnatöitä.

Kuvakaappaus: Time.com​
Kuvakaappaus: Time.com​

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisi hiljattain raportin, jossa arvioitiin, mitkä ammatit tulevat katoamaan. Se linjasi, että tietoteknistyminen vie kolmanneksen nykyisistä työpaikoista 10-20 vuoden kuluessa. Ollanko Suomessa yhteiskuntana valmiita tähän muutokseen? 

Uutisessa myös uhka-näkökulma: robotit vie meidän työt! Hylkeethän jo hoitavat meidän mummot.

Mutta mitä me teemme, kun robotit tekevät kaiken? Koittaako ikuinen loma?!

Eurokriisin uutisointi mukailee eliittiä

Maryan toi mukanaan uutisen, joka on julkaistu tänään vasemmistolaisen Kansan uutisten verkkosivuilla. Juttu kertoo suomalaisen lehdistön eurokriisi-uutisoinnista.

Tutkimus on osa Oxfordin yliopiston kansainvälistä hanketta ja tutkimuksessa päädyttiin siihen, että Suomessa eurokriisitulkinnat myötäilee päättäjäeliittiä ja vaihtoehtoisia näkökulmia ei ole. Että kiristää täytyy Kreikassa ja Espanjassa, ja se on ainoa vaihtoehto euroalueelle, tätä kantaa siis lehdistö toistaa.

Talouskeskustelua Suomessa hallitsee ekonomistit. Ketä pitäisi kuulla? Ketä kansalaisyhteiskunnasta?

Taiteilija = asiantuntija?

Sonya Lindforsin valitsema juttu on essee sunnuntain Hesarista, näytelmäohjaaja Pirkko Saisiosta. Hän teki osuvan näytelmän, jossa tuli lähes vahingossa ennustaneeksi Venäjän ulkopoliittista kehitystä. Nyt Saisiolta kysytään tästä aiheesta tilanteessa kuin tilanteessa. Moni kyseenalaistaa sen, ketä milloinkin saa käyttää asiantuntijana.

Onko meillä edes vaikuttavaa taidetta? Taiteen ja taiteilijan pitäisi toimia vastapainona koventuvalle arvoilmapiirille ja olla yhteiskunnallinen edelläkävijä. Toimiiko taiteilija tulevaisuudessa arvokonsulttina ja neuvonantajana?

Onko sittenkin kyse taiteilijan välillistämisestä, taiteilijan "muotoilusta" hyödyllisemmäksi?

SEIS! Pajunkissojen kerääminen kielletty!​
SEIS! Pajunkissojen kerääminen kielletty!​

Yleisö = AINA Kioskin vakioasiakas!

Kyselimme tänään myös Twitterissä TEIDÄN suosituksianne päivän tärkeimmäksi uutiseksi, ja Heli Järvenpää ehdotti siellä ajankohtaista aihetta: pajunkissoja.

Yle kertoi tänään, että Lappeenrannassa pääsiäisnoitien palmusunnuntai on vaarassa. Kaupungissa on nimittäin kielletty pajunoksien kerääminen. Syynä se, että "oksien katkominen voi riistäytyä ihan käsistä!". Aiheesta kirjoitti myös Helsingin Sanomat.

Myös nämä saivat kannatusta:

Katso koko lähetys