Kiinassa luksusvessa pesee painehuuhtelulla ja kuivaa alapään – "suomalaishotelleissa aasialainen järkyttyisi"

Hyatt-hotellin ravintolan vessa. Kuva: Nina Karlsson​
Hyatt-hotellin ravintolan vessa. Kuva: Nina Karlsson​

Lämmitetyt vessanistuimet ovat Kiinassa jo arkipäivää.

Vaativat uusrikkaat haluavat enemmän.

Shanghain Hyatt-hotellin 87-kerroksessa sijaitsevan ravintolan vessat on viety seuraavalle pröystäilyn tasolle. 

Monen tuhannen euron hintaisen vessanpytyn kansi aukeaa automaattisesti liiketunnistimen avulla.

Asioiden hoitamisen jälkeen voi valita etu- tai takahuuhtelun. Lämpimän veden suihkutuksen jälkeen alapään saa kuivata. Lämpötilaa ja puhalluksen voimaa voi säädellä. Pytty vetää automaattisesti, kun siitä astuu ylös.

Tällaiset vessan luksusominaisuudet ovat Kiinassa niin suosittuja, että helmikuussa kiinalainen lehti The Global Timeskin otti asiaan kantaa.

Englanniksi julkaistussa lehtikirjoituksessa moralisoitiin luksusvessankansia Japanista ostavia kiinalaisia. Vessanpönttöjen suosiota pidettiin häpäisynä japanilaisten tuotteiden boikotille.

Japani on luksusvessojen päämarkkina. Vuonna 2010 huuhteleva pytty oli joka toisella japanilaisella. Seuraavaksi pytyt voivat valloittaa Euroopan.

”Suomen vessakulttuuri on tylsää”

Suomestakin löytyy jo vessojen asiantuntijayritys. Novosanin toimitusjohtaja Tommi Virkki ajattelee, että vessa on yrityksen käyntikortti. Hänestä esimerkiksi hotellien ja ravintoloiden pitäisi kiinnittää saniteettitiloihin enemmän huomiota.

Virkki epäilee, että aasialaiset järkyttyvät käydessään suomalaisissa viiden tähden hotelleissa.

– Aivan varmasti järkyttyy. Olen ihan varma siinä. Kulttuuriero on iso, Suomessa käytetään vielä vessapeperia peffan pyyhkimiseen. Monissa muissa kulttuureissa ei. Esimerkiksi Japanissa pesu hoidetaan painehuuhtelulla, eikä paperia käytetä.

Kuva: Nina Karlsson​
Kuva: Nina Karlsson​

Virkin mielestä suomalainen vessakulttuuri on tylsäää. Suomalaiset käyttävät samanlaisia parinsadan euron pyttyjä ja haluavat vessan olevan suljettu tila.

– Luksusominaisuudet ovat tulossa Eurooppaan. Keski-Euroopan messuilla näkyy jo, että kylpyhuone- ja vessa-ajattelu on muuttunut. Vessan ja kylpyhuoneen pitää olla spa, kylpylä.

Eurooppalaisista maista hienompien vessojen edelläkävijöitä ovat Saksa ja Italia. Niissä vessanpyttyjen ominaisuuksiin ja designiin kiinnitetään jo huomiota.

Virkki uskoo, että myös Suomen vessakulttuuri tulee muuttumaan viiden vuoden aikana paljon.

– Tulevaisuudessa Suomessa ekologisuus lisääntyy vessaratkaisuissa. Vessasta ja kylpyhuoneesta saa myös elämyksiä, jos siihen vain kiinnitetään huomiota.

Lämmitettyjä istuinrenkaita suomalaisista kotitalouksista Virkin mukaan jo löytyy.

WC:n ohjauspaneeli. Kuva: Nina Karlsson.​
WC:n ohjauspaneeli. Kuva: Nina Karlsson.​

Kuvat: Nina Karlsson