Keskustan Juha Sipilän arvot: "Jokainen elämä on lahja ja pyhä"

Juha Sipilä. Kuva: Ilkka Kemppainen/Yle​
Juha Sipilä. Kuva: Ilkka Kemppainen/Yle​

Keskustan puheenjohtaja ja eduskuntavaalien ennakkosuosikki Juha Sipilä ei halunnut tai ehtinyt tulla Kioskin arvotenttiin. Sipilän arvoista tiedetään kuitenkin jonkin verran hänen aikaisempien lausuntojensa perusteella. Sipilä tulee lestadiolaisesta perheestä, mikä sävyttää myös hänen henkilökohtaisia arvojaan.

Abortti

– Lähtökohta on se, että jokainen elämä on lahja ja pyhä. Tämä on lähtökohta, elämä on lahja, ja se on pyhä. Päätöksenteon arvopohja on tämä. Lääketieteellisesti en pysty sitä perustelemaan, yksittäisissä tapauksissa turvaudun asiantuntijoihin.

Näin Sipilä pyöritteli aborttikysymystä Suomen Kuvalehden haastattelussa 5.9.2014. Hän kertoi, ettei aja muutosta nykyiseen aborttilainsäädäntöön, mutta ei hän selvästikään siitä innoissaan ole.

Vastaavasti Tuomas Enbusken helmikuisessa haastattelussa Enbuske & Linnanahde Crewssä Sipilä sanoi:

– Aborttilainsäädäntö antaa oikeat raamit siihen, missä mennään. Naiselle, joka joutuu tilanteen eteen, tämä on sellainen asia, että sinne ei kyllä miehenä parane mennä neuvoja antamaan.

– Minulla ei ole tiedossa syitä muuttaa nykyisen lainsäädännön raameja. On todella kipeä paikka tehdä se päätös. Ei käy yhtään kateeksi naisia.

Sukupuolineutraali avioliittolaki

Sipilä on johdonmukaisesti vastustanut sukupuolineutraalia avioliittolakia ja siihen liittyviä muita lainsäädännöllisiä asioita.

Hän äänesti eduskunnassa lakia vastaan. Vuonna 2012, kun hän ei vielä ollut keskustan puheenjohtaja, vaan tavallinen rivikansanedustaja, Helsingin Sanomat kysyi kantaa homo- ja lesboparien oikeuteen adoptoida kenen tahansa synnyttämiä lapsia. Kyse oli siis niin sanotusta perheen ulkopuolisesta adoptiosta.

Sipilä kertoi olevansa olevansa "täysin eri mieltä", että adoptio-oikeus sallittaisiin.

Tuomas Enbusken haastattelussa helmikuussa Sipilä kommentoi:

– Minä edustan sitä kantaa, että avioliitto on miehen ja naisen välinen asia. Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että homot elävät niin kuin haluavat liitossaan. Minun mielestäni parisuhdelaki antoi siihen riittävät eväät ilman, että avioliittoinstituutio otetaan siihen mukaan.

Uskonto

Sipilä sanoo olevansa kristitty luterilaisessa mielessä. Helsingin Sanomien kysyessä kantaa suvivirsikeskusteluun Sipilä kommentoi vuonna 2012, että suvivirsi kouluissa on perinne, jota tulee ehdottomasti jatkaa.

Muuten Sipilä ei ole ollut kovin halukas avaamaan uskonnollisia käsityksiään. Esimerkiksi Enbuske & Linnanahde Crewssä hän sanoi vain:

Olen kasvanut rauhansanalaisessa perheessä. Olen tosi ylpeä vanhemmistani.

Isänmaa ja talous

Sipilä kannattaa lämpimästi nykyistä asevelvollisuusarmeijaa, joka koostuu pääasiassa miehistä. Hän ei nähnyt ainakaan Helsingin Sanomissa vuonna 2012 tarvetta lisätä naisille jonkinlaista pakollista asepalvelusta.

Talousasioissa hän on kertonut olevansa Mari Kiviniemen linjoilla. Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa? Ainakin sitä, että Sipilä haluaisi heikentää jonkin verran nykyisiä työntekijän oikeuksia, kuten koeajan pituutta, lisätäkseen yritysten intoa palkata lisää työntekijöitä.

Kun HS esitti väitteen "suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita", Sipilä vastasi: "Osin samaa mieltä".

Ympäristö

Sipilä on ollut jonkin verran huolissaan ilmastonmuutoksesta ainakin erilaisten haastatteluvastausten perusteella. Esimerkiksi Ylen vaalikoneessa hän asettaisi ilmastonmuutoksen torjunnan jossain määrin teollisuuden kilpailukyvyn edelle.

Uusiouutisten (2/2015) haastattelussa hän sanoi:

– Kun Suomi aiemmin tunnettiin maailmalla Nokiasta, tavoitteena pitää olla, että tulevaisuudessa maamme kansainvälinen maine on käytännönläheinen ongelmanratkoja ilmastonmuutokseen, ruokaan, veteen ja energiaan liittyvissä kysymyksissä.

Kotona Sipilä käyttää paljon uusiutuvaa energiaa.

– Ajan sekä sähkö- että puukaasuautolla, teen merkittävän osan omasta sähköstäni aurinkopaneelilla ja lämmitän puuhakkeella.

Juha Rehula arvohaastattelussa

Illalla 16.4. Kioskin tv-lähetyksessä nähdään, mitä keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula sanoo omista ja puolueensa arvoista. (Puheenjohtaja Juha Sipilä ei omista aikatauluistaan johtuen ehtinyt Kioskin haastatteluun). Yle TV2 klo 19.30Kysymyksiä voit lähettää täältä.

Katso lähetys: