Kauniit naiset houkuttelivat sotilaita ansaan Syyrian sodassa

Murto alkoi kevyesti:

"Mikä sinun syntymäpäiväsi on?"

Ystävällinen ja kaunis nainen lähestyi joulukuussa 2013 Syyrian opposition riveissä taistelevaa miestä Skypessä. Kuin kohtalon saattamana heillä sattui olemaan sama syntymäpäivä, 3. lokakuuta. Nainen oli syntynyt vuonna 1988, mies vuonna 1989.

​

"Lolololololol", opposition sotilas kommentoi.

"Miten mukava sattuma", nainen vastasi.

Yksi pikkujuttu vain. Nainen ei ollut oikeasti viehättävä sinkku, vaan sotilas oli ajautunut ansaan.

Nainen kertoi työskentelevänsä tietotekniikka-alalla ohjelmistoyrityksessä Beirutissa Libanonissa. Keskustelu jatkui todennäköisesti tuntikausia.

Mies lähetti naiselle oman kuvansa ja nainen omansa.

Yksi pikkujuttu vain. Nainen ei ollut oikeasti viehättävä sinkku, vaan sotilas oli ajautunut ansaan. Kun sotilas avasi naisen kuvatiedoston, hänen koneelleen asentui samalla haittaohjelma, joka ryhtyi lähettämään Syyrian opposition tietoja eteenpäin vastapuolelle.

Nainen tiedusteli mieheltä, millä laitteella tämä käyttää Skypeä.​
Nainen tiedusteli mieheltä, millä laitteella tämä käyttää Skypeä.​

Kymmeniätuhansia kaapattuja keskusteluja

Fireeye-tietoturvayhtiö julkaisi alkuviikosta raportin, jossa avattiin Syyrian sodassa tapahtuvaa hakkerointia. Syyrian presidenttiä Bašar al-Assadia tukevat joukot varastivat opposition tietokoneilta marraskuun 2013 ja tammikuun 2014 välisenä aikana:

  • 7,7 gigatavua tiedostoja
  • 12 356 henkilön tietoja
  • 240 381 viestiä
  • 31 107 keskusteluketjua

Murto ei tapahtunut pelkästään kauniilla naisilla houkuttelun avulla, vaan myös ohjaamalla opposition taistelijoita haitallisille nettisivuille.

He tietävät nyt, ketkä ovat paenneet ja voivat kostaa näiden läheisille.

Tietomurron ansiosta presidentti al-Assadin joukot saivat selville hyvin yksityiskohtaisia tietoja opposition sotasuunnitelmista.

Mikä pahinta, he saivat käsiinsä Syyriasta pakolaisina lähteneiden ihmisten tietoja. He tietävät nyt, ketkä ovat paenneet ja voivat kostaa näiden läheisille.

Hakkereiden ei tarvinnut hyökätä kuin muutamalle tietokoneelle, sillä Syyriassa on yleistä, että nettiyhteyksien puuttuessa useat ihmiset käyttävät samaa tietokonetta. Murtautujat saivat yhdellä iskulla aina useita uhreja.

Naisen lähettämä kuvatiedosto sisälsi vakoiluohjelman​
Naisen lähettämä kuvatiedosto sisälsi vakoiluohjelman​

Viehättävän naisen kanssa keskusteluun antautunut sotilas piti näkemästään kuvasta.

"Saat minut hulluksi", hän kommentoi.

"Kuin enkeli."

Enkeli ei vain ollut oikeasti enkeli.

Jutun lähteenä on käytetty Fireeye-tietoturvayhtiön raportin lisäksi The New York Timesin juttua "Hackers Use Old Lure on Web to Help Syrian Government".