Jyrki Katainen palkastaan: "En osaa sanoa, onko se sopiva" – sai juuri 600 euron palkankorotuksen

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sai hiljattain 600 euron palkankorotuksen. Nykyään Kataisen kuukausipalkka on 28 000 euroa kuussa. Näin Katainen selitti palkkansa suuruutta Marjan vallassa -ohjelmassa.

Jyrki Kataisen ja Marja Sannikan keskustelu eteni näin.

Marja Sannikka: Mä juttelin mun 9-vuotiaan poikani kanssa tästä ja hänen mielestään se on ihan hirveesti. Munkin mielestäni se on tosi paljon. Onko se susta sopiva korvaus tästä työstä?

Jyrki Katainen: Se on todella iso palkka. En osaa sanoa, onko se sopiva vai ei. Varmaan aika samanlainen palkka kuin kansainvälisissä instituutioissa yleensä on, mutta iso palkka se on. Totta kai siitä vero maksetaan.

MS: Mut et osaa sanoa, onko se sopiva palkka?

JK: No mä en palkan takia lähtenyt tuohon työhön. Tekisin tätä työtä, olisi palkka mikä hyvänsä. 

MS: Oli se palkka mikä hyvänsä?

JK: No semmoinen nyt mikä näistä hommista maksetaan.

MS: Jos sä saisit itse päättää, mikä sun palkka olisi?

JK: En mä oikein osaa hinnoitella omaa työtäni.

MS: Tuntuuko 600 euron palkankorotus reilulta?

JK: Minusta olennaista ja tärkeää on se, että EU-instituution työntekijät ovat tässä samalla tasolla, kuin jäsenmaiden julkiset sektorit ylipäätään. Sekä EU:ssa niin kuin tälläkin hetkellä tapahtuu, pitää tehdä säästötoimenpiteitä instituutioiden sisällä ja palkkojen pitää seurata suurinpiirtein samaa linjaa kuin jäsenmaissa on.  Mä luulen, että kun katsotaan koko EU:ta, niin osassa jäsenmaita julkisella sektorilla palkat nousevat huomattavasti enemmän, osassa taas vähemmän. En osaa sanoa kuinka lähellä keskiarvoa nämä EU:n korotukset ovat.

MS: Entä miltä palkankorotus näyttää suomalaisten näkökulmasta, kun täällä kaikkia pyydetään kohtuullistamaan palkkaansa?

JK: Minä ehkä katson asiaa siitä näkökulmasta, että EU:n pitää olla uskottava EU-kansalaisten silmissä. Palkkataso vaihtelee 28 jäsenvaltiossa paljon, ja minusta on hyvä, että EU-komission sisäistä kuluharkintaa on tehty enemmän kuin aikaisemmin. Se on myös se linja, jota ajoin entisessä tehtävässäni. Se on tietysti hankalaa, mutta niin kaikki jäsenmaatkin tekevät. Säästää pitää silloin, kun veronmaksajien ajat on vaikeita.

MS: En oikein ymmärrä. Tässä ei minun logiikallani tule säästöä, jos tuli 600 euron korotus.

JK: EU:n komission budjetissa on paljon säästötoimia. Väkeä on vähennetty, mutta henkilökunnalle tulee jokin korotus, jonka suuruutta en kyllä muista. Jos katsotaan meidän omistajien, 28 jäsenmaan julkisen sektorin palkkojen kehitystä, luulen, että komission palkkapolitiikka on kutakuinkin linjassa sen kanssa.