Karvakamua ei jätetä: Auto muuttuu helteellä tappavaksi pätsiksi – katso infografiikka

Näin nopeasti autosta tulee pätsi. ​Lähde: Ruotsin Kennelliitto​. Lämpötilat aurinkoisen sään mukaan.​​
Näin nopeasti autosta tulee pätsi. ​Lähde: Ruotsin Kennelliitto​. Lämpötilat aurinkoisen sään mukaan.​​

Huh, hellettä! Eläköön! Jopa 30 astetta! Kesäkelit ovat vihdoin rantautuneet suureen osaan maata. Ilottelun keskellä kannattaa myös muistaa aina tärkeä aihe: Älä jätä koiraa kuumaa autoon. 

Koiran jättäminen kuumaan autoon on jo puhuttanut tänä kesänä. Esimerkiksi keskiviikkona tamperelainen Jonna Merta julkaisi Facebook-seinällään kuvan kuumaan autoon jätetystä koirasta. Merta toimi nopeasti ja soitti paikalle poliisin.

Kuvakaappaus Facebook-seinältä.​
Kuvakaappaus Facebook-seinältä.​

Ei vaadi paljoa, että auto muuttuu helvetilliseksi pätsiksi. Reilun parinkymmenen asteen aurinkoisella säällä auton sisällä voi nousta tunnissa läkähdyttävään 50 asteeseen.  Kuumemmalla säällä sisällä voi olla jopa 80 astetta. Tänä kesänä on jo uutisoitu kuumaan autoon lyyhistyneestä koirasta.

– Kesäisin olen kuullut Suomessakin kuolemantapauksia. On käynyt niin, että marketin pihassa koira on kuollut kuumaan autoon. Onneksi ei tänä kesänä ole kuulunut. On tärkeää, että tästä puhutaan yhä enemmän ja muistutetaan, sanoo Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) viestintäpäällikkö Maria Lindqvist.                

(EDIT: Poliisi kertoi perjantai iltapäivällä tutkivansa tapausta, jossa koiran epäillään kuolleen kuumaan autoon Kouvolassa.)

Mutta kyllähän ikkunaa raottamalla jo helpottaa?

– Jos ulkoilma lähentelee kolmeakymmentä astetta, niin eihän se autoa viilennä. Mietitään siihen vielä turkki ja koirallahan on heikompi lämmönsäätelykyky kuin ihmisellä. Kuumalla säällä viisikin minuuttia voi olla koiralle kova koettelemus, ja sitä pidempi aika jo kohtalokas, Lindqvist sanoo.

Ikkunoiden auki jättäminen ei siis viilennä tarpeeksi sisätilan kuumentumista. Varjokaan ei pelasta. Kennelliitto haluaakin korostaa, että myös varjossa auton sisälämpötila nousee nopeasti vaarallisen korkeaksi ja koiraa uhkaa lämpöhalvaus ja pahimmillaan menehtyminen.

– Jos on jonnekin autosta mentävä, silloin toisen ihmisen pitäisi jäädä koiran kanssa autoon ja joko pitää ilmastointia päällä, tai mennä auton ulkopuolelle koiran kanssa ja huolehtia koirasta. Itse en koiraani jättäisi edes lyhyeksi kauppareissuksi.

 

Nyt on kuuma! Hyvä aika muistuttaa, että koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos.Ruotsin kennelliiton...

Posted by Helsingin poliisilaitos on 25. heinäkuuta 2014

Tällaiset ovat koiran lämpöhalvauksen oireet

Koiran lämmönsäätelykyky on ihmiseen verrattuna heikompi, sillä ne eivät voi viilentää kehoaan hikoilemalla. Kun koiran ruumiinlämpö on yli 41 astetta, ollaan vaarallisissa lukemissa ja yleensä lämpöhalvauksen oireet alkavat:

  • Koira läähättää voimakkaasti.
  • Motoriikka heikkenee, jalat saattavat pettää.
  • Koira voi oksentaa ja ripuloida.
  • Limakalvojen väri on kirkkaan punainen.
  • Tajunnan taso voi laskea.
  • Koira voi mennä shokkiin ja tajuttomaksi, jolloin tila on hengenvaarallinen

Lindqvistin nyrkkisääntö: Jos koira näyttää tältä, tilanne on jo paha:
”Kun koiralla läähätys ei enää tehoa, koira alkaa menettää tajuntansa eikä jaksa lopulta edes läähättää. Kun koira lopettaa läähättämisen ja makaa voimattomana – tilanne on paha ja johtaa kuolemaan, jos apua ei tule pian.”

Näin autat koiraa

Anna välittömästi ensiapua ja soita eläinlääkärille:

  • Siirrä koira viileämpään paikkaan.
  • Kastele koiraa haalealla vedellä aloittaen tassuista. Kastele ainakin vatsa, kaula ja jalkojen sisäpinnat. (hyvin toimii esim. suihku tai rannassa kahlaaminen. Voit myös kääriä koiran ympärille märkiä pyyhkeitä.) Älä käytä jääkylmää vettä, sillä se lisää kehon rasitusta.
  • Jos koira kykenee juomaan, anna sille viileää vettä juotavaksi.
  • Kuumemittarilla voit tarkistaa koiran ruumiinlämmön. Lopeta viilennys, kun lämpö on laskenut 39 asteeseen.

Koira on autossa pulassa, enkä näe omistajaa. Mitä teen?

Koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos. Viime vuonna Helsingin poliisilaitos muistutti, että poliisi pelastaa joka vuosi ihmisiä ja eläimiä tukalan kuumista paikoista. Poliisin vinkit, jos huomaat, että lapsi tai eläin on jätetty kuumaan autoon, eikä ilmastointi vaikuttaisi olevan päällä – tee seuraavasti:

1) Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Mikäli auto olisi parkkeerattu esim. kaupan eteen, pyydä infopisteen henkilökuntaa ystävällisesti kuuluttamaan asiasta kaupassa. Kannattaa kysellä myös ihmisiltä lähettyviltä tietävätkö he missä auton omistaja tai avainten haltija on.

2) Jos auton avaimen haltijaa ei löydy, ota yhteys hätäkeskukseen soittamalla 112. Ota rekisterinumero ylös ja kirjaa muistiin myös päivämäärä ja kellonaika.

3) Hätätapauksessa olet myös itse oikeutettu pelastamaan eläimen tai ihmisen kuumasta autosta. Lähestyvän lämpöhalvauksen merkkejä sekä ihmisillä että eläimillä ovat yleensä sekavuus ja tajunnan tason lasku. Jos ihminen tai eläin ei reagoi tai vaikuttaa paniikkiselta, eikä auton ilmastointi vaikuttaisi toimivan ja lämpö autossa nousisi uhkaavasti, olet rikoslain 4 luvun 5 § mukaan oikeutettu rikkomaan auton ikkunan ja pelastamaan kuumassa autossa värjöttelijän. Tällainen pakkotila on kuitenkin se viimeinen keino. Ota ensin yhteyttä hätäkeskukseen - he neuvovat mitä tehdä. Mikäli myös hätäkeskus neuvoisi päätymään tällaiseen ääritilanteeseen, riko se ikkuna joka on mahdollisimman kaukana lapsesta tai eläimestä.

 

** Hot Cars Kill Dogs **It only takes a few minutes for a dog to suffer the effects of being left in a car. Even if that car has its windows left open or has been left in the shade it is still not safe!Under 20 minutes in a hot car can prove fatal to a dog should its body temperature exceed 41°C. On a 22°c day it can reach 47°c in the car in an hour! At 26°c outside it can reach 37°c in just 10 mins!Dogs overheat quickly which means they could be at serious risk in only a short time. Please share our video - to help spread the message.

Posted by Dogs Trust on 30. kesäkuuta 2015

Lähteet: SEY:n viestintäpäällikkö Maria Lindqvist, Kennelliitto, Eläinlääkäreiden ylläpitämä tiedonhakuportaali Eläinlääkäriin.fi, Svenska Kennelklubbendjurskyddet.se, Helsingin poliisilaitos.