Kapinaa ja kivoja videoita – Kioskin 3 pointtia naistenpäivään

Kuvitus: Riikka Kurki​
Kuvitus: Riikka Kurki​

Sunnuntaina juhlitaan kansainvälistä naistenpäivää. Onnea naiset!

Kokosimme naistenpäivän kunniaksi muutamia juttuja liittyen naisiin.

1. Työelämä ei ole vielä valmis

Suomalaisella naisella menee töissä tasa-arvon suhteen hyvin, ainakin jos tarkastellaan maailman mittakaavassa. Tuoreen selvityksen mukaan Suomi on itseasiassa maailman paras paikka työssäkäyvälle naiselle. Huraa!

Aina löytyy toki parannettavaa.

Miehet valikoituvat esimiestehtäviin 4,5 kertaa todennäköisemmin kuin naiset. 

91 prosentilla Helsingin pörssissä olevista yhtiöistä on vähintään yksi nainen hallituksessa. Silti korkeimpaan johtoon pääseminen on vaikeaa: Helsingin pörssin päälistalla on 123 yhtiötä. Niitä johtaa 121 miestä ja kaksi naista. 

Muun muassa työelämässä olevat epätasa-arvoisuudet ovat asioita, joista feministi jaksaa jankuttaa.

2. Asiat on niin huonosti, että kannattaako tässä edes juhlia?

Koko naistenpäivään voi ottaa myös pessimistisemmän näkökulman.

Maailmalla ongelmia on niin paljon, ettei YK:n tasa-arvojärjestö UN Women vietä koko naistenpäivää tänä vuonna. Joka kolmas nainen maailmassa on väkivallan uhri. Erityisesti tyttöjen ja naisten kohtaamia ongelmia ovat sukuelinten silpominen, pakkoavioliitot, perheväkivalta, happoväkivalta ja seksuaalinen väkivalta.

UN Womenin Suomen osasto kannustaa käyttämään naistenpäivän ruusurahat hyväntekeväisyyteen. Heidän kauttaan lahjoitetut rahat menevät naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustamiseen kaikkialla maailmassa.

3. Naiset on kuitenkin ihania!

Yle Teema näyttää naistenpäivän kunniaksi dokkarin punklaulaja Kathleen Hannasta. Hanna käytti omissa feministisissä kirjoituksissaan myös Girl Power -termiä, jonka Spice Girls popularisoi ja kaupallisti myöhemmin. Dokkariin liittyvässä Verkkospesiaalissa kerrotaan muun muassa se, kuinka kapinoivien naisten riot grrrl-liikkeestä tuli yksi 90-luvun merkittävimmistä musiikkiliikkeistä. 

Vielä loppuun: onhan se aina söpöä, kun miehet puhuvat naisista.

Tässä tv-sarja Uusi Päivän näyttelijöiden vuoro. Naisethan ovat toki "maailman TOP 3 -asioiden joukossa".

Kioski toivottaa ihanaa naistenpäivää!