Haluaako kännykkäsi kalenterisovellus käyttää mikrofonia? Hälytyskellojen pitäisi soida HETI

​

Kännykkäsovellusta ladattaessa käyttäjän pitää usein luovuttaa erilaisia käyttöoikeuksia sovelluksen kehittäjälle. Se tarkoittaa esimerkiksi oikeutta päästä käsiksi mobiililaitteessa oleviin kuviin, videoihin ja äänitiedostoihin.

Lisäksi sovellus pystyy paikallistamaan laitteen, seuraamaan siitä soitettuja puheluita ja seuraamaan esimerkiksi sitä, missä langattomassa verkossa laitetta käytetään. 

Käyttäjätietojen luovutuksessa piilee ongelma, johon välttämättä kukaan ei osaa antaa kattavaa vastausta. Miksi näitä tietoja kerätään ja mitä kerääntyvällä datalla oikein tehdään?

Ota tai jätä

Tampereen yliopiston jounalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus Cometin tutkija Esa Sirkkunen pitää tilannetta hyvin ongelmallisena ja samalla mustavalkoisena. 

– Pitää päättää haluaako käyttää sovellusta ja luovuttaa vaaditut käyttäjätiedot, tai sitten päättää olla sitä käyttämättä, hän kuvailee tämän hetkistä ota tai jätä -tilannetta. 

Osittain voidaan vain arvailla, mihin kaikkeen käyttäjädataa käytetään. Todennäköisesti tietoja käytetään kohdehenkilön mielenkiinnon mukaiseen mainontaan ja näin ollen (osto)käyttäytymisen ohjailuun.

Kylkiäisenä voi tulla haittaohjelma 

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professorin Sasu Tarkoman mukaan sovellusten kylkiäisinä mobiililaitteeseen saattaa pesiytyä huomaamaton haittaohjelma, joka kerää paljon muutakin tietoa kuin sovelluksen käyttöönoton yhteydessä mainitaan.

Niin sovellukset kuin haittaohjelmatkin keräävät sellaista tietoa, jonka avulla pystyy tekemään rahaa. Lisäksi haittaohjelmien avulla voidaan tehdä yritysvakoilua tai erilaisia nettihyökkäyksiä.

”Emme itse tiedä, kuinka meitä seurataan”

Toisaalta sovellusten tekniset ominaisuudet usein edellyttävät, että käyttäjä luovuttaa yksityistietojaan. Muutenhan sovellus ei pysty kertomaan esimerkiksi sitä, missä kohtaa kotimatkaa bussi kulkee. 

– Tällä hetkellä maailma pyörii niin erilaisten evästeiden ja klikkien mukaan niin, ettemme itse tiedä kuinka meitä seurataan. Tämä korostuu erityisesti mobiilikäytössä, Sinkkonen puolestaan arvioi. 

"Aidosti tärkeät asiat mieluummin paperille"

Sinkkosen mukaan synkempien arvioiden mukaan datamaailma alkaa olla todellinen uhka yksityisyydelle. Esimerkiksi Skype-keskustelut tiettävästi tallentuvat Yhdysvalloissa sijaitsevalle palvelimelle. Itselleen aidosti tärkeät asiat kannattaa pitää netistä pois. 

– Mieluummin kirjoitetaan kirjeitä paperille ja toimitaan niin kuin vanhassa analogisessa maailmassa, hän ehdottaa.

Tarkoma kehottaa kiinnittämään huomiota jo sovellusta ladattaessa siihen, mihin se haluaa päästä käsiksi. Jos esimerkiksi viaton kalenteriohjelma haluaa käyttää mikrofonia ja päästä katsomaan laitteella olevia kuvia ja videoita, kannattaa harkita haluaako ladata tällaisen ohjelman kännykkäänsä. 

– Laitteessa pitäisi aina olla myös tietoturvaohjelma.