Kännykkä soi kesken Kioskin suoran lähetyksen – pitihän sitä nyt vastata

Puhelimen pirinä olisi voinut keskeyttää taidekeskustelun Kioskin suorassa tv-lähetyksessä eilen illalla, mutta eipä näin käynytkään.

Katso kohdasta 2.01 eteenpäin, mitä tapahtui.

Tapahtui niin, että se oli Kioskin Marjan puhelin, joka pirisi jossain toimitustilan nurkassa. Marja jätti keskustelijat jatkamaan puhumista, kävi vastaamassa ja palasi pian toteamaan, että veljensä se siellä soitteli.

Hyvinhän se meni, ja homma jatkui.

Mitä taide on, ja miten sitä tuetaan

Mutta puhuttiin siellä siis asiaakin.

Marjan juontaman lähetyksen vieraina olivat näyttelijä Pekka Strang, kuvataiteilija Anna Tuori, elokuvaohjaaja Dome Karukoski ja tuore kansanedustaja Simon Elo (PS).

Taiteen rahoitus on nyt ajankohtainen aihe, sillä vaalitulos on herättänyt keskustelua siitä, miten kulttuurille käy. Pääministeripuolue keskusta on väläytellyt mahdollisuutta, että uudessa hallituksessa ei välttämättä olisi erillistä kulttuuriministeriä.

Mm. tällaista keskustelua käytiin:

Taiteen merkityksestä:

"Se on se osa, mitä ei voi laskea tai suunnitella" (Strang)

"Taiteen rajaaminen tai kehystäminen johonkin on mun mielestä väärin" (Karukoski)

"Voiko taidetta määritellä. Itse vastustan varsinkin etukäteisjaottelua. Analysoisin enemmän lopputulosta." (Karukoski) 

"Jos puhutaan taiteen tukemisesta, on erittäin olennaista keskustella siitä, onko se taidetta. Jos puhutaan siitä, merkitseekö joku jollekin jotain --- tai mihin laitetaan taiteen raja, se ei ole olennaista." (Tuori)

"Jos taide jättää kylmäksi kaikki, ei kosketa ketään, niin silloin se ei ole taidetta." (Karukoski)

Taiteen tukemisesta:

"Kun kaikesta muustakin leikataan ja tuleva hallitus joutuu tekemään ikäviä päätöksiä, emme voi lähteä lupaamaan lisäyksiä budjettiin, mutta se mitä mä tekisin olisi enemmänkin verovähennys, joka toisi buustia siihen ---" (Elo)

"Pitäisikö sun Dome tulla meidän kulttuuripoliittiseksi neuvonantajaksi?" (Elo)

"Meillä (kuvataiteilijoilla) on hyvin vähän sellaisia instituutioita, joilta valuisi rahaa meille. Kuvataiteilijoista hirveän suuri osa elää alle köyhyysrajan." (Tuori)