Kannabis tuoksuu kesässä: ”Kiinnijäämisen pelkoa ei ole”

Kannabiksen käyttöön suhtaudutaan yhä rennommin. Kuva: iStockphoto​
Kannabiksen käyttöön suhtaudutaan yhä rennommin. Kuva: iStockphoto​

Makea tuoksu tulvahtaa nenään baarien edustoilla ja puistoissa, joissa suomalaiset tykkäävät rentoutua. 

Kannabiksen tuoksu on saattanut jo pitkään kuulua osana Suomen kesää, mutta voiko olla mahdollista, että jointti kiertää ahkerammin käsissä kuin aikaisemmin? 

– Ihan varmasti sitä käytetään vapaammin ja ilman kiinnijäämisen pelkoa. Marihuana koetaan lievemmäksi huumausaineeksi kuin muut, ja sen takia sitä käytetään rennommin, sanoo Helsingin poliisin rikosylikomisario Jukka Paasio. 

Mikä on minun vastuuni jos käytän huumeita tai teen jotain muuta laitonta? - Kimmo Sainio

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kannabiksen takavarikot ovat kasvaneet tasaisesti. Marihuana on korvannut hasiksen käytön lähes kokonaan, Paasio kertoo. Hänen mukaansa kannabistuotteiden käyttöä eikä sen kasvattamistakaan koeta enää rikokseksi. Suomen lain kannalta asia on kuitenkin päinvastainen. 

– Se on aina huumausainerikos, jos sitä kasvatetaan ja käyttörikos, jos sitä poltetaan tai pidetään hallussa, Paasio toteaa. 

Puistoissa ja kadulla ei saa käyttää huumeita

Julkisissa paikoissa, kuten kadulla tai puistoissa pössyttely ei siis ole millään tavalla laillista. Jos epäillyn hallusta löytyy muutama gramma kannabista, poliisi voi antaa rangaistusvaatimuksen. Sen jälkeen asia siirtyy syyttäjälle vahvistettavaksi. Kannabisrikoksesta voi saada merkinnän rikosrekisteriin, sanoo Paasio. 

Tätä kehitystä seuraa huolestuneena, emme me tarvitse lisää päihteitä tässä maassa. - Kimmo Sainio 

– Täytyy lisäksi muistaa, että kyseessä on huumausaine, joka on erittäin myrkyllistä ihmisen keholle, hän lisää.

Loppukeväällä Helsingin poliisi järjesti neljänä peräkkäisenä päivänä ison huumeratsian, ja jatkoa on luvassa. 

– Meillä on koko ajan tilanne hallussa, ja pyrimme pääsemään selville siitä, missä huumeita välitetään ja myydään, sanoo Paasio.

Irti huumeista ry:n puoleen kääntyy yhä enemmän läheistensä päihteidenkäytöstä huolestuneita ihmisiä. Kuva: iStockphoto​
Irti huumeista ry:n puoleen kääntyy yhä enemmän läheistensä päihteidenkäytöstä huolestuneita ihmisiä. Kuva: iStockphoto​

Suomeen ei kaivata lisää päihteitä 

Irti Huumeista -yhdistys tarjoaa vertaistukea päihdeongelmaisten lähipiirille tai päihdeongelmasta selvinneille henkilöille. Sen toiminnanjohtaja Kimmo Sainio kertoo, että yhteydenotot nuorten vanhemmilta ja muilta läheisiltä ovat lisääntyneet viime syksystä alkaen. 

Täytyy lisäksi muistaa, että kyseessä on huumausaine, joka on erittäin myrkyllistä ihmisen keholle. - Jukka Paasio

– Seuraan kehitystä huolestuneena. Emme me tarvitse lisää päihteitä tässä maassa, Sainio toteaa. 

Sainio muistuttaa, että korostetun yksilönvapauden rinnalla olisi tärkeää esittää kysymys kunkin vastuusta itseä ja toisia kohtaan. 

–  Mikä on minun vastuuni jos käytän huumeita tai teen jotain muuta laitonta, hän pohtii.