Unohda perinteinen vaalikone, nyt tulee Kandideitti – pyyhkäise ja päätä!

Onko aikasi kortilla? Kyllästyttääkö vaalikoneisiin vastaaminen? Ei hätää, apu on lähellä. Nyt tulee vaalikoneiden pikaversio, Kandideitti!

Selaimella käytettävä Kandideitti toimii samalla logiikalla kuin deittisovellus Tinder. Ehdokkaan voi hylätä tai hänet voi hyväksyä pyyhkäisemällä.

Kandideitin idea lähti Ylen datajournalisti Teemo Tebestin mukaan arkihavainnosta: vaalikoneista on tullut pitkiä ja raskaita, eivätkä ne ole muuttuneet vuosikausiin. Kandideitti on vaalikoneena yksinkertainen ja helposti lähestyttävä.

Vaalikoneista on tullut pitkiä ja raskaita käyttää.

– Itse en ole jaksanut käyttää vaalikoneita enää vuosiin. Meillä on vain viisi kysymystä liittyen esimerkiksi ydinvoimaan ja viineihin ruokakaupoissa.

Kandideitissä itselleen sopivaa ehdokasta etsivä äänestäjä vastaa vain viiteen kysymykseen, jonka jälkeen ohjelma tarjoaa kansanedustajaehdokkaiden kuvia. Seuraavaksi äänestäjä pääsee valitsemaan kuvan perusteella, onko ehdokas sopiva.

Sopivan ehdokkaan löydyttyä hänen ajatuksiaan pääsee tarkastelemaan myös vaaligalleriaan, josta selviää lisää hänen mielipiteistään.

Kandideitti yhdistää ehdokkaan ja äänestäjän lopulta ulkonäön perusteella. Aalto-yliopiston tutkijan Matias Kivikankaan mukaan ulkonäöllä on myös oikeasti merkitystä ehdokkaan valinnassa. 

- Tätä on tutkittu esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Saksassa. Keskimäärin ne ehdokkaat, jotka arvioidaan kauniimmiksi ja hyvännäköisemmiksi, saavat myös enemmän ääniä vaaleissa.

Kioski testasi Kandideittiä ihmisten kanssa Helsingin keskustassa. Katso suomalaisten reaktiot eduskuntavaaliehdokkaiden kuviin!

Lähtisitkö kanssani kandideiteille? from Yle Kioski on Vimeo.

Kandideittiin pääset tästä

Lue myös: Kandideitti, mistä on kyse?