Kaarlen maailma tuotantomuistio #2: Mikä ratkaisuksi kalliisiin it-järjestelmiin – avoin data?

Kioskin toimittaja Kaarle Hurtig keskusteli Joonas Lyytisen (Reaktor) ja Jaakko Korhosen (Open Knowledge Finland) kanssa Skypen välityksellä mm. avoimeen tietoon perustuvan järjestelmän mahdollisuuksista.

Lyytinen ja Korhonen ovat mukana yritysryppäässä, joka haluaa rakentaa käyttäjälähtöisen sovelluksen sosiaali- ja terveyspalveluihin. 

Kuuntele koko keskustelu täältä:

Ja tässä osa keskustelusta aukikirjoitettuna.

Miksi juuri nyt avoin tieto on niin tärkeää?

Jaakko K: Teknologia on kehittynyt, ja yhä useampi asiantuntija on kerännyt osaamista näistä asioista ja toisaalta lukenut niitä uutisia, ettei ole voinut uskoa silmiään, miten on voitu käyttää tämmösiä summia järjestelmiin.

Jaakko K: Täytyy sanoa, että kaikilla mukana olevilla firmoilla on onnistumisen kokemus avoimista julkisista hankkeista. Me tiedetään mitkä jutut toimii ja kerätään ne uudeksi parhaaksi käytännöksi. Tää ei ole meille näytönpaikka. Epicistä (Apotti-järjestelmän rakentaja) on sellasia faktoja, että tarjouspyynnössä ilmoitetaan, että nimenomaan ei haluta käyttäjälähtöistä muotoilua.

Kaarle: What?

Jaakko K: Haluttiin siis yksi järjestelmä, jossa on yksi keskitetty kanta.

Joonas K: Onnistunut järjestelmä lähtee siitä, että pitää ymmärtää mitä asiakkaat tekevät tai mitä asiakkaat pyrkivät saamaan aikaan. Kun ydinongelma ymmärretään, sille voidaan rakentaa tietojärjestelmä, joka tukee päätarkoitusta. Tämä ratkaisu ja lähestymistapa tuottaa parhaita tuloksia halvimmalla. Ei tehdä turhaa työtä, vain sitä mikä on oleellista ja tärkeää. 

Mitä lopulta keskusteltiin tv-lähetyksessä? Katso täältä: