Johtajuusprofessori kummeksuu Soinia: "Johtaja on johtaja myös lomalla"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei ole kommentoinut millään tavalla puolueensa kansanedustaja Olli Immosen monikulttuurisuutta vastustavaa Facebook-kommenttia.

Ehkä Soini pelkää, ja syystäkin. - Alf Rehn

Åbo Akademin organisaation ja johtamisen professori Alf Rehnin mukaan Soinin ylläpitämä hiljaisuus on eräänlaista pelkuruutta. Rehn kommentoi Soinin hiljaiseloa myös Facebook-päivityksessään. 

​

Rehnin mielestä Soini ei välttämättä edes tiedä mitä mieltä hän on Immosen aiheuttamasta kohusta. Soini saattaa vain odotella, että pöly laskeutuisi, ettei hänen tarvitsisi kommentoida asiaa mitenkään, Rehn pohtii Kioskille.

Ennen Immosen aiheuttamaa kohua, Soini ilmoitti blogissaan lomailevansa perussuomalaisten puoluekokoukseen asti. Kokous järjestetään 8. elokuuta Turussa. Rehnin mielestä johtaja on aina johtaja, myös lomaillessaan. Professori pohtii, voiko Soinin lomailu olla niin keskittynyttä, että häneltä ei riitä hetkeäkään aikaa keskustelulle, joka repii oman puolueen rivejä

– Soini on nyt valinnut, että media johtaa keskustelua ja ihmiset huutelevat sieltä täältä. Ehkä Soini pelkää, ja syystäkin. Jos hän sanoo, että "noh noh rumasti sanottu", niin hän suututtaa yhden ryhmän ja jos hän sanoo että "Hyvin Olli veisteli" hän suututtaa toisen ryhmän.

Rehnin mielestä (puolue)johtaja, jolla ei ole mielipidettä eikä linjaa, ei voi olla johtaja. Hän ihmetteleekin sitä, että maan ministeri- ja puoluetasolla on henkilö, joka ei ymmärrä tulla mielipiteineen esille.

– Se kertoo siitä, että erityisesti politiikassa meiltä puuttuu suoraselkäinen, selkeästi kommunikoiva johtajuus.

Seuraako Immosen kommenteista jotain hyvääkin?

Alf Rehnin mielestä Olli Immosen Facebook-päivitys sai mahdollisesti aikaan myös jotain hyvää. Hän nimittäin saattoi avata keskustelua siitä, mitä monikulttuurisuudella edes tarkoitetaan.

Kyllä meidän pitäisi yhteiskuntana päästä vähän pidemmälle, että tällaiset yksittäiset Facebook-ärhentelyt eivät olisi niitä, jotka määrittelevät keskustelua. - Alf Rehn

– Nyt olisi ollut erinomainen mahdollisuus puolueiden keskustella näistä käsitteistä. Olisi voinut toivoa, että esimerkiksi Stubb ja Sipilä olisivat sanoneet, mitä monikulttuurisuus heille tarkoittaa. Nyt se on ollut lähinnä tällaista ”hyi, hyi ei noin saa sanoa” -keskustelua.

Mutta mitä Soini voi tehdä vielä tässä vaiheessa, kun myrsky on heiluttanut vesilasin pintaa jo useamman päivän aikana?

– Hyvä johtaja ottaa tästä kopin, tekee linjauksen: Minä joko tuomitsen tämän tai tuen tätä ja tekee jotain jolla hän osoittaa haluavansa kehittää organisatiotaan. Sellainen toiminta määrittelisi perussuomalaisten linjaa. Mutta linjattomuus ei ole johtajan tie, Rehn sanoo.

Rehnin mielestä hiljaisuus on hyvin vaarallista, sillä se antaa ihmisille mahdollisuuden tulkita ihan mitä tahansa.

– Mä en halua elää Suomessa, jossa Olli Immosen käsitteet ovat niitä, jotka määrittävät keskustelun. Ja kyllä meidän pitäisi yhteiskuntana päästä vähän pidemmälle, että tällaiset yksittäiset Facebook-ärhentelyt eivät olisi niitä, jotka määrittelevät keskustelua.

Kioski tavoitteli Timo Soinia, mutta hän ei vastannut yhteydenottoihin.