Identtiteettivarkaudesta tulee rikos – kielletäänkö myös parodiatilit?

Toisena henkilönä esiintymisestä netissä tulee pian rikos. Uuden lain mukaan jo pelkkä valeprofiilin luominen voi olla kiellettyä, jos siitä koituu toiselle henkilölle huomattavaa haittaa.

Miten parodiatilien käy?

Parodiatilien myötä julkkiksena esiintyminen netissä on tullut melkein oma taiteenlajinsa. Suomalaisjulkkisten nimissä perustettuja tilejä löytyy jo kymmeniä.

Tuleeko näistä parodiatileistä nyt laittomia, oikeusministeriön erityisasiantuntija Sanna Mikkola?

– Kaikenlaiset yksittäiset tilanteet eivät tule uuden lain piiriin. Esimerkiksi parodiatilit eivät välttämättä sellaisenaan ole identiteettivarkauksia.

Hallituksen esitykseen, johon uusi laki perustuu, on jopa erikseen kirjoitettu, että satiiriset tilit ovat jatkossakin sallittuja:

"Selvää kuitenkin on, että rikos ei täyttyisi, jos toisen tietojen käyttö on niin vähäistä tai koskee kokonaisuudessa niin irrallista seikkaa tai on muuten sellaista, ettei erehtymisen vaaraa tosiasiassa ole. Erehtymisen vaaraa ei esimerkiksi olisi, jos toiminta olisi selkeästi tunnistettavissa satiiriksi."

Vain isompi haitta lasketaan

Laissa ei Sanna Mikkolan mukaan voida yksityiskohtaisesti määrittää, kuinka paljon haittaa valetilistä pitää syntyä, ennen kuin siitä tulee rangaistavaa.

– Viime kädessä tuomioistuin määrittelee sen, millaisesta haitasta on kysymys. Jos esimerkiksi ongelmia aiheuttanut valetili saadaan poistettua yhdellä puhelinsoitolla, niin ei sitä varmasti voi laskea vähäistä suuremmaksi haitaksi. Mutta näistä on vaikea tehdä rajanvetoja.