He räppäävät ääri-islamistisen Isisin puolesta

Kuvakaappaus Deso Doggin ennen Isisiin liittymistä julkaisemasta musiikkivideosta.

Sota on juuri alkanut. Me olemme haistaneet veren. Mustat liput ovat tulleet.

Näin räppää saksaksi Isis-taistelija ääriliikkeen huhtikuussa julkaisemalla videolla. Laulaja on tunnistettu mieheksi nimeltä Denis Cuspert. Ennen ääri-islamistiseen Isisiin liittymistä hänet tunnettiin saksalaisena räppärinä nimeltä Deso Dogg.

Deso Dogg oli hyvin verkostoitunut Saksan radikaali-islamistisissa piireissä ennen lähtöään. Hän on myös hyvin karismaattinen yksilö.

Rap- ja hiphopkulttuurin hyödyntäminen on jihadistiryhmien propagandavideoilla yleistä. Hiphop edustaa tiettyä vastakulttuuria, sanoo entinen Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, nykyään Finnish Middle East Consulting Groupille työskentelevä Juha Saarinen. 

− Jihadistiliikkeisiin liittyvät nuoret hylkäävät poliittisesti länsimaisen yhteiskunnan eivätkä näe länsimaita osana identiteettiään, mutta he ovat kuitenkin länsimaisen kulttuurin muovaamia, Saarinen sanoo.

Terroristijärjestön mediakeskus

Räpin lisäksi Isis on käyttänyt propagandassaan esimerkiksi pätkiä videopeleistä. Väkivaltainen videopeli tuo sodan lähemmäs.

− Yritetään minimoida kulttuurishokki. Ryhmä ajattelee, että jos olet taistelija, pitää pystyä tappaamaan. Samalla yhteisen kulttuurisen symbolin kautta voidaan viedä henkilöitä lähemmäs liikettä ja sen maailmankatsomusta, Saarinen sanoo.

Suomi ei ole ääriliikkeiden propagandan ulkopuolella. Youtubessa on julkaistu video, jossa suomea puhuva mies kannusti suomalaisia liittymään islamilaiseen kalifaattiin. Suomenkielistä propagandaa on Saarisen mukaan kuitenkin vähän verrattuna esimerkiksi englannin-, saksan- tai venäjänkieliseen propagandaan. 

Akateemisen tutkimuksen perusteella suurin osa rekrytoinneista tehdään suljettujen ovien takana ja henkilökohtaiset siteet vaikuttavat paljon siihen, kuka konfliktialueille lähtee.

Isisillä on omia mediakeskuksiaan, jotka välittävät propagandaa tietuille kieliryhmille. Rahaa Isis saa mediapeliinsä esimerkiksi öljyn salakuljetuksesta, organisoidusta rikollisuudesta ja sotasaaliin sekä takavarikoidun omaisuuden myynnistä.

Lisäksi ääriryhmät viestivät sosiaalisessa mediassa. Ainakin Twitter ja Ask.fm ovat sulkeneet lukuisia Isis-propagandaa levittäviä tilejä. 

−Se mitä Isis tekee keskitetysti on paljon pienemmässä roolissa verrattuna siihen, mitä heidän taistelijat tekevät ja mitä heidän faninsa tekevät sosiaalisessa mediassa, Saarinen sanoo.

Tutkijan mukaan sinänsä sosiaalinen media ei ole keskeisin väline rekrytoida uusia jäseniä.

− Akateemisen tutkimuksen perusteella suuri osa rekrytoinneista tehdään suljettujen ovien takana ja  henkilökohtaiset siteet vaikuttavat paljon siihen, kuka konfliktialueille lopulta lähtee.

Kuollut vai ei?

Kuvakaappaus Deso Doggin ennen Isisiin liittymistä julkaisemasta musiikkivideosta.

Isisin videolla saksaksi räppäävä Denis Cuspert eli Deso Dogg on jatkanut aktiivista päivittelyä someen lähdettyään Syyriaan. Hänen kerrotaan liittyneen Isisiin vuonna 2012. Saksalaisen Deutche Welle -lehden mukaan Cuspert oli aloittanut räppärinä kymmenen vuotta aikaisemmin, vuonna 2002. Isisiin liityttyään Deso Dogg on ollut merkittävässä roolissa saksankielisessä propagandassa.

− Deso Dogg oli hyvin verkostoitunut Saksan radikaali-islamistisissa piireissä ennen lähtöään. Hän on myös hyvin karismaattinen yksilö. Hänen vaikutusvaltansa voi olla yhtä hyvin perua hänen persoonastaan kuin siitä, että hän on räppäri, Saarinen sanoo.

Deso Doggin kuolemasta ehdittiin uutisoida jo vuonna 2014. Hän on kuitenkin esiintynyt Isisin propagandavideoilla vielä sen jälkeen. Tänä vuonna Yhdysvallat nimitti Cuspertin kansainväliseksi terroristiksi. Alla olevan videon Deso Dogg julkaisi ennen ääriliikkeeseen liittymistään.

Voiko jihadisti palata?

Myös lontoolainen Abdel Bary tuli ennen jihadistiksi ryhtymistään tunnetuksi räppärinä. L Jinny nimellä tunnettu räppäri radikalisoitui muutama vuosi sitten ja liittyi vuonna 2013 Syyriassa taisteleviin Isis-joukkoihin. Bary on julkaissut musiikkia vielä ääri-islamistiksi ryhdyttyään.

Britanniassa häntä ehdittiin epäillä Jihadisti Johniksi, joka Isisin julkaisemalla videolla puhui brittiaksentilla ja surmasi toimittaja James Foleyn. Sittemmin Jihadisti Johniksi on tunnistettu toinen britti nimeltään Mohammed Emwazi.

Abdel Baryn kerrotaan uusimpien lehtitietojen mukaan paenneen Isisiltä Turkkiin. Sekä Ison-Britannian tiedustelupalvelu että Isis etsivät häntä.

Voisiko Bary palata takaisin Isoon-Britanniaan? Saarisen mukaan se olisi tärkeää.

− Vain palaajiin voidaan vaikuttaa. Jos heillä ei ole mahdollista palata, he voivat jäädä radikaalin liikehdinnän pariin. Varsinkin hyvin verkostoituneet voivat välittää kontakteja eteenpäin. Henkilöt jotka haluavat irtaantua, heitä kannattaa tukea.

Juha Saarisen mukaan takaisin tulleet voisivat auttaa kehittämään toisenlaista tarinaa Isiksestä.

−Ihmiset, jotka ovat olleet liikehdinnässä ja kääntyneet pois voivat paremmin saavuttaa ihmisryhmät, jotka ovat vaarassa liittyä jihadistiryhmiin.

Jihadistiräppäreistä on uutisoinut myös NowThis.