Harvinainen, mutta inhottava ongelma: Roskiksesta töröttänyt huumeneula raapaisi ihoon festareilla

Injektioneula.
Festarityöntekijät saattavat olla alttiita huumeneulojen pistoille.

Kaikkien onneksi maassa lojuva huumeneula on festarialueilla onneksi harvinainen näky. Tapahtuma-alan ammattilaiset kuitenkin kertovat, että käytettyihin neuloihin törmää tapahtumissa silloin tällöin.

Useiden suurten yleisötapahtumien turvallisuudesta vastaavan Local Crewn turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen kertoo, että suonensisäisiin huumeisiin sortuneet eksyvät harvemmin festareille.

– Siinä muodossa käytetyt aineet kuuluu ihan muille kuin tällaisille "viikonloppukäyttäjille". Tällaisten tottuneiden kovien huumeiden käyttäjien harrastuspuoleen ei varsinaisesti kuulu festareilla käyminen. 

Työntekijät alttiina pistoksille

Toisinaan piikkihuumeen käyttäjäkin voi vaeltaa yleisötapahtumaan. Näin kävi heinäkuussa Lempäällä järjestetyssä Puntala-Rockissa. Yksi tapahtuman puuhamiehistä, Mikko Koivuluoma kertoi Kioskille ikävästä löydöksestä.

– Teltta-alueelta löytyi muutama neula ja yksi meidän työntekijöistä sai raapaisun roskasäkistä olleesta neulasta. Hän kävi testeissä ja tuloksia odotellessa pelätään tietysti pahinta, mutta todennäköisyys tartunnan saamiselle on kuitenkin aika pieni, Koivuluoma miettii.

Local Crewn Ville Ketonen kuitenkin muistuttaa, että  esimerkiksi festarin turvatarkastuksessa löytyneelle injektioneulalle löytyy useimmiten hyvä selitys.

– Eihän jokainen injektioneula ole huumeneula. Neuloihin törmää toisinaan ja pääsääntöisesti siihen löytyy asiakkaalta hyvä selitys, lääke ja reseptikin.

Tapahtuman maine voi olla vaakalaudalla

Vähäinenkin alueella tapahtuva huumeiden käyttö voi kuitenkin langettaa tapahtumalle huumefestarin maineen. Heinäkuussa Turussa järjestetyn H2Ö -festivaalin vastaava tuottaja kertoi Yle Uutisille, että yksittäiset kävijät luovat tapahtumalle negatiivisen maineen. Myös Puntala-Rockin Mikko Koivuluomalla on sama huolenaihe.

– Se on ikävää, jos tällaisesta tulee tietynlainen maine. Jos parista teltasta löytyy neuloja, niin ei se saisi koko festaria leimata. Ja harmi, jos H2Ö huumerikosten kirjauksesta nyt leimautuu huumetapahtumaksi.

Myös Youth against Drugs -järjestön toiminnanjohtaja Janne Paananen pitää neulahuumeita erittäin poikkeuksellina tapauksina festariympäristössä.

– Tänä kesänä me ei ainakaan olla törmätty neuloihin alueilla. Luulen, että näitä löytyy sitten loppusiivouksen aikana, jos on löytyäkseen. Mutta tottahan se on, että festareilla käytetään huumeita.

Juttuun haastateltiin myös Provinssin pressivastaava Johannes Kinnusta sekä tapahtumasiivousyrittäjä Tuija Tannista Zetapalveluista.