Hämärä Whatsapp-roskaviesti lupaa yllätyksen: "Ei kannata klikata"

Kuluneella viikolla osa Whatsapp-sovelluksen suomalaisista käyttäjistä on voinut saada roskapostiviestin tuntemattomasta numerosta. "Sinua odottaa yllätys - katso lisätiedot tästä" lukee viestissä. Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Markus Lintula varoittaa, ettei linkkiä missään nimessä kannata avata.

– Tällaista tuntemattomasta lähteestä tullutta linkkiä ei kannata avata, sieltä takaa voi avautua esimerkiksi jonkinlainen huijaussivu, joka vaatii syöttämään joitain tietoja tai sitten ihan haittaohjelma, Lintula sanoo.

​Kuvakaappaus.​
​Kuvakaappaus.​

Viesti on tullut numerosta, jolla on Venäjän maatunnus. Googlettamalla numeroa löytyy venäjänkielisiä nettisivuja. Lintulan mukaan ei kuitenkaan ole varmaa, että viestin takana olisi venäläinen henkilö tai taho.

– Verkko on pullollaan eri palveluja, joista tällaisia viestejä voi lähettää niin, että ne näyttävät tulevan mistä tahansa.

Whatsappissa on kiertänyt huijaus- ja roskaviestejä suomeksi kovin vähän. Viimeisin laajemmin levinnyt huijaus tapahtui Suomessa keväällä 2014, kun Whatsappin käyttäjät saivat tuntemattomasta numerosta viestejä, joissa väitettiin Whatsappin muuttuvan maksulliseksi. "Ilmaista käyttöä" olisi huijauksen mukaan saanut jatkaa, jos vastauksena lähetti oman puhelinnumeronsa. Whatsappin sijaan numeron lähettämällä tuli tilanneeksi palvelun, josta käyttäjät saivat kotiinsa käsittämättömiä laskuja. Lintulan mukaan muita tapauksia ei tiedettävästi ole ollut.

– Whatsappin kautta tällaista ei ole vielä useasti tapahtunut, mutta muissa somekanavissahan tätä on tapahtunut moneen kertaan. Esimerkiksi Facebookissa on kiertänyt haittaohjelmia ja Steamissä nimenomaan chattien kautta on levinnyt haittalinkkejä, Lintula kertoo.